Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. var blant aksjene som steg mest på en positiv Oslo Børs mandag. Til slutt endte hovedindeksen opp 0,27 prosent.

Flere analytikere mener oppgangen i Rec kan knyttes til økt optimisme rundt en bra refinansiering, men at fundamentale forhold peker i den andre retningen.

Det fremgår av en ringerunde TDN Finans har gjort blant analytikere mandag.

- Grei finansiering
Analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier mener de fundamentale forholdene for Rec fortsatt ser tøffe ut, som reflekteres i spotprisene for silisium, og mener selskapet seneste tiden tyder på at fokuset kan ha skiftet noe.

- Jeg ser aksjen er bra opp på høy aktivitet, men det er vanskelig å peke på noe fundamentalt. Silisiumprisene er ned elleve prosent seneste måneden, mens aksjen er opp 25 prosent, så her er det en dekobling. Noen er kanskje mer positiv til at selskapet får gjort en grei refinansiering, sier han.

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) meldte mandag om fall i silisiumsprisene i spotmarkedet på 1,15 prosent til 17,26 dollar per kilo ukentlig per 6. mai 2013.

Ifølge BNEFs prisstatistikk har silisiumprisene steget 8,7 prosent hittil i år, mens de seneste fire ukene har falt 4,0 prosent.

Hemmet styre
Strand mener det er et dyktig nytt styre som kommer til selskapet, men at effekten er begrenset ved at de hverken kan gjøre noe magisk med gjelden eller kontrollere rammebetingelsene i markedet.

Hva gjelder handelskrigene mellom kontinentene, mener analytikeren at det sannsynligvis vil være netto negativt for Rec dersom Kina svarer med tariffer på silisium etter at EU-kommisjonen varslet importtariff på Kina.

- Alle skatter vil isolert sett øke sluttprisene og dermed forverre konkurranseevnen til solenergi relativt til alternativer. Rec kan kanskje oppnå bedre prising i Europa, men Kina vil trolig svare. Dette vil slå hardt ut for Rec som eksporterer rundt 50 prosent av sin silisium til Kina fra USA, sier han.

Meglerhuset har en salgsanbefaling og kursmål på 0,90 kroner per aksje.

- Ikke mer enn et håp
En annen analytiker TDN Finans har snakket med mener det blir vanskelig å kalle sentimentbedringen for noe annet enn håp.

Han mener også at man bør utøve forsiktig med å lese for mye inn i ukentlige svingninger i silisium- og modulpriser, ettersom Recs realiserte priser er mindre volatile.

company:rec

- Det er vanskelig å kalle sentimentbedringen for noe annet enn håp. Nytt styre kan gi håp om å dra finansieringen i riktig retning, men det er vanskelig å ha noe oppfatning om. Det eneste man kan forholde seg til er markedsbilde, mulig kontantstrøm og hvordan det vil se ut frem til nedbetaling av det konvertible lånet, sier han.

Tror emisjon er nødvendig
Analytikeren mener de fleste er for positive til hvilke silisiumpriser Rec og øvrige produsenter vil være i stand til å realisere i markedet i tiden fremover.

- Dersom man skal klare å nå dette med bare kontantstrøm for å være i en grei posisjon til å rullere konvertibelen må man ha silisiumpriser opp mot 25 dollar. Ikke om ett år, men nå. Det er ikke et reelt scenario. Jeg kan ikke se noen annen løsning enn at selskapet må gjøre en emisjon eller utvanning, sier han.

Han er uenig med dem som ikke er redd for en emisjon i håp om at markedet vil bedre seg betydelig de neste årene, og tror selskapene vil fortsette å utvide kapasitet fremover.

- Dersom du skal få en markedsbedring må det gjøres av etterspørsel og ikke lavere tilbud. Man snakker om at det ikke er nok kapasitet med lave kostnader, men det er jeg uenig i. Det er fem tier-1-spillere, hvor Rec er nummer 5. De fire første har nok til å dekke hele etterspørsel og med overskudd av tilbud. De vil fortsette å utvikle tilbud og få ned kostnadene på sikt for å skvise ut lavere tier-aktører, sier han og legger til:

- Så lenge dette vedvarer, kan jeg ikke se andre muligheter enn at man må fortsette med dagens priser og fortsette å jobbe med kostnadsnivå, sier han.

Tror på økt etterspørsel
Mer positiv er analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie som viser til at spotprisene for moduler har gått motsatt vei av silisium som en indikasjon på at etterspørselen i sluttmarkedet bedrer seg.

- Stigende modulpriser indikerer stigende etterspørsel etter solcellepaneler, som på et tidspunkt vil lede til økt etterspørsel etter silisium, sier Rasch-Olsen.

Når det gjelder den pågående handelskonflikten sier analytikeren at de foreslåtte tariffene fra EU på Kina kun er et utspill og at ingenting er avgjort.

- Kina har fulgt opp disse uttalelsene med å si at man må komme i dialog og kan tyde på at de kan komme til en løsning uten å sette tariffer. De har til slutten av mai på å løse dette. Jeg synes at Kinas respons er ganske interessant, sier han.

Meglerhuset har kjøpsanbefaling og kursmål 2,20 kroner per aksje.

Rec steg 6,8 prosent til 1,72 kroner per aksje og ble omsatt for 139 millioner kroner på Oslo Børs.

Solenergiselskapet er opp nær 60 prosent sålangt i år, mens nær 90 prosent av verdiene har forsvunnet de siste to årene.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,27 prosent til 489,46 poeng. Aksjene som inngår i indeksen ble omsatt for 2,5 milliarder kroner, mens totalomsetningen på aksjer og egenkapitalbevis ble på 2,6 milliarder kroner mandag.

Les også:
Tapte 38 millioner i timen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.