Etter den svakeste desembermåneden i boligmarkedet siden finanskrisen, er boligprisene på samme nivå som sommeren 2012.

Spår høyere boligpriser
Toppsjef Baard Schumann i Selvaag Bolig tror imidlertid på tre prosent høyere boligpriser ved utgangen av 2014 enn ved inngangen av året, melder TDN Finans mandag.

- I første kvartal tror jeg det vil være et prisfall, men dette fallet vil snu nærmere sommeren og deretter vil det være en prisvekst utover høsten, sier han til TDN Finans.

Ifølge Schumann er det større etterspørsel enn tilbud av boliger som kan føre til en mulig prisoppgang.

- Akkurat nå er det altfor mange boliger til salgs, men det som kommer til å avgjøre prisutviklingen i 2014 vil være salget av bruktboliger i første kvartal, sier han.

- Moderat bekymret
Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) påpeker at boligutbyggerne er "moderat bekymret" for boligprisutviklingen, ifølge TDN Finans.

 

- Det er flere som sier de kjører på som normalt, men de er avhengig av et visst nivå av salg for å sette i gang, sier Dreyer til TDN Finans.

Han tror mange prosjekter heller blir lagt i skuffen til bedre tider enn at de blir satt ned i pris.

- Kostnaden ved å bygge i Norge er blitt så høye samtidig som nye regler har gjort det dyrere. Underentreprenører har hatt samme lønnsvekst, så de økte kostnadene har ballet seg på. Jeg tror de heller vil legge prosjektene i skuffen enn å realisere de til lavere priser, sier han.

- Bruker lenger tid
Selvaag Bolig fikk igangsatt alle sine prosjekter i 2013, og vurderer ikke å skrinlegge noen prosjekter i løpet av 2014.

Selskapet solgte boliger for 2,5 milliarder kroner ifjor, en drøy milliard kroner lavere enn året før.

- Det vi gjør istedenfor å skrinlegge prosjekter er å jobbe for å få så lave kostnader som mulig før vi legger prosjektet ut for salg, samtidig som vi bruker lenger tid på å selge boligene, sier Schumann.

- Ikke noe å tjene
Han mener marginene innen boligbyggebransjen er for lave til å tilby rabatter.

- Marginene i denne bransjen gjør at vi tjener rundt tolv prosent per prosjekt, og hvis vi skal sette ned prisen med ti prosent er det derfor ikke noe å tjene, sier toppsjefen.

Det er derfor «ikke et alternativ» å sette ned prisen på nye boliger, ifølge ham.

- Det er bedre å få kostnadene så langt ned at kunden har råd til å kjøpe enn å skrinlegge et prosjekt, fordi vi vil heller ikke tjene penger på utsettelser, sier Schumann.

- Tøft forhåndssalgskrav
Selvaag Bolig har som krav å selge 60 prosent av boligene i et prosjekt før byggestart.

- Det er et tøft krav akkurat nå, sier Schumann, og legger til:

- De siste årene har vi brukt tre til fire måneder på å kunne igangsette et prosjekt, noe som har vært vanlig fordi det har vært et godt marked, sier han.

Ifølge ham har salgsperioden før byggestart nær doblet seg den seneste tiden.

- Nå tar det mellom seks til ni måneder å selge nok boliger til å kunne starte et prosjekt, sier han.

Les også:
Tok opp 250.000 kroner i forbrukslån for å kjøpe bolig
SSB: Boligprisene skal ned
- Nå nærmer vi oss normalpris på bolig



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.