De asiatiske sentralbankene brøt kraftig inn i valutamarkedene torsdag, for å stanse styrkingen av deres valutaer mot dollar, skriver Financial Times.

Sentralbankene som ble identifisert som store kjøpere i dollaren igår var Thailand, Malaysia og Taiwan, mens Hong Kong og Singapore også var kjøpere.

Frykten er at sterkere valuta i disse landene kan føre til at de taper eksportkampen mot Kina. Sentralbankenes inngripen var et forsøk på å beskytte konkurransekraften til sine valutaer mot den kinesiske renminbien, som har vært bundet mot dollaren siden juni ifjor.

Aggresivt forsvar
- Asiatiske sentralbanker utenfor Kina kommer naturlig nok til å aggressivt forsvare sin konkurransekraft mot uønsket valutastyrking ettersom dollaren svekker seg, sier Simon Derrick i Bank of London til Financial Times.

Også den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet uttrykte bekymring om den sterke euroen, og sa at myndigheter på begge sider av Atlanteren kom til å samarbeide.

- Han prøvde å signalisere klart at eurosonen og USA står sammen i ønsket om å begrense oppgangen i euro mot dollar - men markedet har avslørt bløffen, sier sjeføkonom Marco Annunziata i Unicredit til FT.

Sentralbankenes dollarkjøp gjorde at dollaren styrket seg mot de fleste valutaer igår. En dollar koster nå 5,67 kroner, og mot euro handles den til 1,47.

Les også:
«Tøys» om dollar
Vil droppe dollar
<b>Leder DN: Farvel til dollar?</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.