Kina planlegger å etablere og finansiere en ny utviklingsbank for Asia. Målet er å bygge moderne samferdselsnettverk fra Sørøst-Asia til Midtøsten – og knytte disse til Kina.

Verdensbanken ble etablert etter slutten av andre verdenskrig og hadde som formål å finansiere gjenoppbyggingen av Europa. Kina ble lovet økt innflytelse i både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Amerikanske politikere har blokkert dette løftet i mange år.

Ønsker innflytelse

Tålmodigheten til kineserne er over. Etter finanskrisen var de villige til å stille opp med frisk kapital for å refinansiere de internasjonale bistandsorganisasjonene. De ønsket også økt innflytelse i IMF og Verdensbanken. Det har de ikke fått.

– Kina ønsker å spille en mer sentral rolle i denne typen organisasjoner. Den beste måten er å etablere en organisasjon selv. Dette er også en annen måte å tenke et bredt perspektiv for å motvirke USA og Japan, sier professor Oliver Rui ved China Europe International Business School til The Diplomat.

Kina er villig til å stille opp med 100 milliarder dollar i startkapital til Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Denne skal konsentrere seg om infrastrukturutbygging i Asia.

Dette er dobbelt så mye som Kinas president Xi Jinping tidligere har indikert.

– Kina føler de ikke får utrettet nok i Verdensbanken og IMF. De ønsker å etablere en egen Verdensbank som de kan kontrollere selv. Det er stor interesse i Asia, men Kina vil også gjøre dette alene hvis de ikke får andre med seg, sier en kilde med kjennskap til prosessen til Financial Times.

Hittil har 22 stater i Asia og Midt-østen, inkludert flere rike gulfstater, vist sin interesse for å delta i AIIB.

Fortsatt tiltakende aktivitet i europeisk industri  

Ambisiøse planer

Det foreslås å bygge høyhastighets jernbanenett fra Kina til Sørøst-Asia og moderne motorveier. Vestover er planen å bygge jernbane på 6300 kilometer helt til Iraks hovedstad Bagdad.

Den kinesiske ledelsen har diskutert planene med en rekke land siden ifjor høst. Jin Liqun, som har vært styreformann for det statlige investeringsfondet, har begynt å rekruttere toppledere fra kinesiske finansinstitusjoner.

Asia har en egen utviklingsbank, men Kina føler at Japan har for stor innflytelse i Den asiatiske utviklingsbanken (ADB). ADB har begrenset med kapital og fungerer mer med teknisk bistand og forundersøkelser. Kina ønsker at banken skal stå bak store infrastrukturprosjekter.

– AIIB vil i hovedsak fokusere på bygging av infrastruktur for å fremme regionalt samarbeid og tilknytning. Eksisterende bistandsorganisasjoner som Verdensbanken, IMF og ADB prioriterer fattigdomsreduksjon, sa Kinas finansminister Lou Jiwei nylig.

Ifølge ADB har Asia behov for årlige infrastrukturinvesteringer på 800 milliarder dollar frem til 2020.


Les også: Kina «tegner seg» større havområde (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.