Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 3,4 prosent fra mai til juni, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var det ventet en nedgang på 1,5 prosent, etter en sterk vekst på 2,0 prosent i april.

- Tallene er klart svakere enn ventet, men etter en kraftig oppgang i april var det ventet svakere tall i mai. Tallene er volatile. Tillitsindikatorer for husholdningene har avtatt og det er derfor grunn til å vente en moderat til svak utvikling i forbruket. Det gjør også Norges Bank, særlig for neste år. Dagens tall gir god støtte til det, heter det i en oppdatering fra DNB Markets etter tallene ble publisert.

- Med videre vekst kunne Norges Bank blitt mer usikre på utviklingen i forbruket og samlet aktivitet, og risikoen for rentekutt kunne blittredusert. Dagens tall underbygger bildet av en svak forbruksvekst og styrker sjansen for rentekutt i september, heter det i oppdateringen.

Norske kroner ble noe svekket etter tallene ble kjent. Imidlertid har norske nyheter små effekter i markedet på grunn av Hellaskrisen, ifølge DNB Markets.

Om lag alle bransjer ned

De fleste bransjene hadde en nedgang i omsetningsvolumet fra april til mai i år, ifølge SSB.

Salg i dagligvarebutikkene og salg av nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger bidro særlig til nedgangen. Dagligvarebutikkene utgjør omtrent 38 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Butikker med salg av klær, sko, sportsutstyr og salg på bensinstasjonene bidro også til nedgangen fra april til mai i år.

Butikkhandel med IKT-utstyr, telekommunikasjonsutstyr, elektriske husholdningsapparater og møbler, hadde en liten økning i omsetningsvolumet fra april til mai.

Viktig for rentemøtet

- Norges Bank var klar i siste rapport, utviklingen i privat forbruk var sterkere enn ventet. Likevel nedjustertede den forbruksanslaget for neste år markant, og betydelig mer enn det som følger av at inntekstveksten blir marginalt svakere, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en rapport fra meglerhuset mandag.

Bernhardsen peker på at detaljhandelstallene kan ha betydning for det neste rentemøtet i Norges Bank.

- Vi tror ikke det betyr at de løpendeforbrukstallene framover blir uvesentlig og dagens mai-detaljhandelstall kan bli viktig før rentemøtet i september. Vi venter et fall på 1,5 prosent m/m, men betrakter det ikke som svakt etter oppgangen på 2 prosent forrige måned. Trenden er relativt bra, skriver han mandag morgen før tallene ble publisert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Børsen rett ned

Tro og tvil på shipping

Dette skjedde i Hellas i helgen

Se DNTV: Storbrann på kjøpesenter i Bodø

Storbrann på kjøpesenter i Bodø
Brannen blusset opp igjen på Hunstad kjøpesenter torsdag morgen.
01:04
Publisert: