Den amerikanske storbyen Detroit blir satt under administrasjon. Byen skylder 14 milliarder dollar (95 milliarder kroner), og står på randen av kollaps.

Guvernøren i delstaten Michigan, republikaneren Rick Snyder, sier han som en kriseløsning vil utnevne en upolitisk forvalter til å ta hånd om byens finanser.

«Fiendtlig overtagelse»
Fallende skatteinntekter og utstrakt korrupsjon gjør ifølge guvernøren dette nødvendig.

Demokratene i bystyret i Detroit kritiserer guvernøren, og kaller avgjørelsen for en «fiendtlig overtagelse», og i strid med alle demokratiske prinsipper.

Detroit var i flere tiår en av USAs viktigste industribyer, og hjem for mesteparten av den amerikanske bilindustrien. På 1950-tallet hadde Detroit en befolkning på rundt to millioner mennesker, og var en magnet på arbeidssøkende, særlig fra sørstatene. I dag ligger mye av bilindustrien med brukket rygg, eller har flyttet, og det bor nå bare litt over 700.000 mennesker sentralt i Detroit. Boligprisene har stupt, og hele bydeler står i dag nærmest tomme og forfaller.

Tomt i juni
Avisen The Wall Street Journal sammenligner situasjonen med New York på 1970-tallet, da en uavhengig økonomisk kontrollråd ble etablert. Men avisen mener tilstanden i Detroit er mye verre, og kun har sett sitt like i Washington D.C. under krisen i byen på 1990-tallet.

Lokalpolitikerne i Detroit strippes i praksis for all makt som har med økonomiske disposisjoner å gjøre. Guvernør Snyder har ennå ikke kunngjort hvem som får ansvaret med å rydde opp. Men vedkommende har dårlig tid. I juni er bykassen tom.

Les også: Detroit på randen av konkurs
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.