Den kraftige svekkelsen av japanske yen har ført til at Oslo dytter Tokyo ned fra tronen, og den norske hovedstaden er nå kåret til verdens dyreste å bo i for utenlandske arbeidere. Det kommer frem i en fersk rapport fra interesseorganisasjonen ECA International.

CNN International bemerker at Oslo har den dyreste pilsen blant landene i rapporten, med en gjennomsnittspris på over 80 kroner for en halvliter på byen. I rapporten begrunnes også resultatet med den sterke norske kronen.

Luanda er kåret til verdens nest dyreste, og Stavanger følger rett etter den angolske hovedstaden.

Tokyo billigere etter Yen-fall
Tokyo har siden 2010 tronet suverent på toppen av listen, men etter at Japans nye statsminister Shinzo Abe ble valgt har landets valuta falt drastisk i verdi. Utlendinger med hjemlig lønnsnivå lever nå billigere i Tokyo enn tidligere. Byen har dermed falt til en sjetteplass på listen.

Rapporten måler prisene på levekostnader for arbeidere som får betalt av bedrifter i sitt hjemland.

LES OGSÅ: Hellas må skaffe 4,6 milliarder euro

Vanskelig å bo i Afrika
Flere afrikanske byer er med på listen i tillegg til Luanda, blant annet Juba i Sør-Sudan på fjerdeplass og Brazzaville i Kongo på 18. Dette er byer der utenlandske arbeidere både får lite lønn og har vanskeligheter med å skaffe nødvendige varer og tjenester. Verken drivstoff, skolegang eller bokostnader er medregnet, siden dette ofte dekkes utenom lønn.

Russlands hovedstad Moskva er ifølge ECA International verdens femte dyreste by for utlenlandsarbeidere. Deretter følger Tokyo, som er Asias dyreste, og de fire sveitsiske byene Zürich, Genève, Basel og Bern.

Caracas i Venezuela på og New York i USA er de eneste byene representert fra Sør- og Nord-Amerika, på henholdsvis 33. og 43. plass.

LES OGSÅ: Bakrus etter fotball-VM

<b>- Strategien er åpenbart risikabel</b>

<b>- Den lille sjansen for rentekutt radert bort</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.