- Praktisk erf#229 er kjempeviktig og utrolig lærerikt, sier Helge Lundsvoll Andersen (22), nestleder i Norsk Studentunion (NSU).

Bare så det er helt klart: Toppkarakterer teller - mye. Og det aller viktigste er å gjennomføre studiene med godt resultat.

Men for å få en cv som virkelig imponerer, er det smart å ha hatt et verv, en ekstrajobb eller praktisk erf#229 som viser svart på hvitt at du har engasjert deg og ikke bare drukket øl og hengt på café i studietiden.

- Arbeidsgivere er opptatt av helhetlig kompetanse. Toppkarakterer alene er ikke nok, sier leder Gisle Hellsten på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) til DN.no.

- Vekk oppsikt!
Kampen om drømmejobbene er knallhard, og det gjelder å skille seg ut positivt på en eller annen måte.

Les også:
Sommerjobb som kickstarter karrieren

- Har du en idé om hvilken bransje du vil satse på etter endte studier, snus på denne bransjen allerede mens du studerer. Nettverk og kontakter er gull verdt, sier Hellsten.

Det viktigste er at du gjør noe ved siden av studiene, understreker han.

- Utrolig lærerikt
Helge Lundsvoll Andersen har gjort noe i aller høyeste grad:

Etter å ha studert til sivilingeniør i industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU i Trondheim i to år, har han nå ett års permisjon for å være nestleder i Norsk Studentunion. Etter et år i fulltidsjobb har han tre år igjen av studiene.

- Jeg har alltid vært engasjert i studentpolitikk. Enten du jobber med lokalt linjeforeningsarbeid eller driver med organisasjonsarbeid på nasjonalt plan, lærer du veldig mye. Teori settes ut i praksis, både når det gjelder økonomi-, organisasjons- og lederfag, sier 22-åringen til DN.no.

I dag jobber han på kontor med fire ansatte og fire andre tillitsvalgte.

- Jeg får gå i viktige møter, driver lobby-virksomhet og deltar i politiske prosesser. Det er utrolig lærerikt, sier Helge Lundsvoll Andersen.

Studier er mer enn å lese
- Kan man bli så engasjert at det går utover studiene?

- Nå har jeg jo permisjon, men selvsagt kan man gå på en smell hvis man bruker for mye tid og krefter på slike interesser. Det handler om å finne den rette balansegangen, men man må samtidig huske på at det å være student er mye mer enn å lese og forske - noe utdanningsinstitusjonene også bør ta hensyn til, sier han.

Selv tror Helge Lundsvoll Andersen at han har godt av ett års permisjon fra studiene for å konsentrere seg om studentpolitikk.

- Jeg gjør selvfølgelig ikke dette fordi det ser fint ut på cv-en, selv om undersøkelser har vist at deltakelse i studentpolitikk er noe arbeidsgiverne gjerne vil se på en cv. Jeg gjør det fordi jeg lærer veldig mye og er sikker på at jeg blir enda mer motivert til å fortsette studiene neste år, sier nestlederen i NSU.

 Bygg cv sten på sten
- Enten du interesserer deg for studentpolitikk eller vil være leksehjelp, gjør det seg på cv-en. Bare på UiO finnes det over 200 foreninger å engasjere seg i, så det er noe for alle, opplyser Gisle Hellsten.

Internships og gode sommerprosjekter i store selskaper er også et pluss på cv-en. Husk at søknadsfristen ofte går ut i oktober året før. Ellers finnes det et hav av sommerjobber som gir deg et glimt inn i arbeidslivet.

- Det handler om å bygge cv-en din sten på sten. Skaff deg noen referansepersoner, litt praktisk erf#229 og innhold som forteller en historie. Når du stiller på jobbintervju og blir bedt om å beskrive deg selv, kan du få noe praktisk å henge det på. "Da jeg var..., husker jeg at..." er en bra inngang på en samtale som forteller den potensielle sjefen din mye om deg som person, forklarer Gisle Hellsten.

Les også:
Avslører cv-jukserne

Råere spørsmål på jobbintervjuet
Unngå tabbeansettelsene

Administrerende direktør Per Bergerud i bemanningsbyrået Proffice gir også tommelen opp for praktisk erf#229:

- Skaff deg litt jobberf#229 ved siden av studiene. Det viser at man har engasjement og inititativ, men husk at skolen har førsteprioritet!

 Misliker jobbhopping
Å delta i en interesseorganisasjon, et idrettslag eller politisk arbeid, er også et pluss.

- Dette er positive ting som kan gi deg et fortrinn hvis flere konkurrerer om den samme jobben. Når du først har kommet i jobb, er det viktig å tenke kontinuitet. Hvis du har hoppet fra jobb til jobb og hatt lange opphold innimellom, kan du bli nødt til å svare for dette i et jobbintervju. Vis at du er stabil arbeidskraft, sier Bergerud.

Les også:
Sjefen misliker "jobbhoppere"

Hva bør studenter bruke tiden på utenom studiene? Diskutér saken!




Slik skriver du CV


Slik skriver du jobbsøknad

Les ekspertenes råd.
Slik blir du headhuntet