Tiden renner ut for USA. I morgen utløper fristen for å heve gjeldstaket.

Mislyktes
Krisen ble tatt til et nytt nivå tirsdag kveld etter at det mislyktes republikanerne å oppnå enighet om et budsjettforslag som kunne få flertall i Representantenes hus.

Alle kaster seg ut av korte rentepapirer og inn mot lengre obligasjoner. Markedsstrateg

Samtidig satt kredittvurderingsbyrået Fitch USAs statsgjeld på sin observasjonsliste med negative utsikter, et varsel om at landets gullkantede trippel-A-rangering kan bli nedjustert.

Les også: <b>Fitch truer USA med nedgradering</b>

Usikkerheten har nå også fått investorene til foretrekke amerikansk bankgjeld fremfor statsgjeld, ifølge CNBC.com.

Kaster seg ut
Nyhetstjenesten viser til at TED-spreaden, en nøye fulgt risikoindikator som måler forskjellen i renten på lån som bankene yter hverandre, og renten på korte amerikanske statsobligasjoner, var negativ for første gang i historien.

"Det viser at det er en bekymring for at sjansen for at USA vil misligholde er svært klar nå. Alle kaster seg ut av korte rentepapirer og inn mot lengre obligasjoner. Så de kjøper fortsatt, det er bare det at oppgangen i de kortsiktige rentene som fører til disse byttene", sier markedsstrateg Kelly Teoh i IG til CNBC.

Renten på amerikanske statsobligasjoner har skutt i været etter at budsjettkrisen var et faktum.

Verdipapirer med løpetid til 31. oktober har steget med 0,51 prosentpoeng til 0,54 prosent siden 1. oktober, ifølge CNBC.

Forskjellen mellom én måneds pengemarkedsrente og én måneds statssertifikater er negativ for første gang i historien. (Kilde:Macrobond/DN.no)
Forskjellen mellom én måneds pengemarkedsrente og én måneds statssertifikater er negativ for første gang i historien. (Kilde:Macrobond/DN.no)



Ikke grunn til panikk
Analytikere mener imidlertid at oppgangen i TED-spreaden ikke gir grunn for panikk, og at de fleste investorer venter en løsning på den offentlige nedstengningen og gjeldstaket.

Tremåneders-spreaden har ikke blitt negativ, og indikerer at frykten først og fremst ligger i det korte bildet, påpekes det.

"Problemet er at vi kommer nærmere tidsfristen, som selv om ikke er en vanskelig tidsfrist fortsatt er en tidsfrist, så folk tar tar ned eksponeringen for øyeblikket bare som en forsikring", sier IG-markedsstrategen.

Ifølge henne har også etterspørselen etter kredittforsikring, såkalt credit default swaps (CDS), tidoblet seg, som igjen underbygger frykten.

Kun dager før kassen går tom
Nordea Markets mener det vil ta noen dager etter tidsfristen torsdag før USA går tom for penger.

USA vil ikke kunne ta opp mer lån, men har rundt 30 milliarder dollar i pengereserver, slik at et mislighold vil inntre noe senere, skriver meglerhuset i morgenrapporten.

"Estimatene varierer, men USA skal trolig klare å betale sine forpliktelser i hvert fall fram til 22. oktober", heter det.

Les også:
IMFs sjokkforslag som vil løse gjeldskrisen

Ingen avstemning i Kongressen tirsdag kveld
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.