Samsungs produktstrategi er å dekke alle kunders behov, og gi rikelig med valgmuligheter. Dette blir overtydelig med introduksjonen av Galaxy Note, en Android-basert smarttelefon med en skjerm på hele 5,3 tommer – eller 13,5 centimeter – målt diagonalt. Hvor stort dette faktisk er skjønner du først når du får den i hendene, men ved å regne ut arealet får man et bedre bilde av størrelsesforholdet.

Skjermarealet til Galaxy Note er 81 cm2, mens Iphone 4 og 4S har et areal på 37,5 cm2. En telefon med skjermstørrelse på fire tommer har et skjermareal på 44 cm2.

Design
Den store skjermen er også basert på den beste skjermteknologien på markedet nå. Den heter Super AMOLED og gir en skarphet og fargegjengivelse som er «bedre enn virkeligheten», samtidig som den bruker relativt lite strøm.

Dette gjør brukeropplevelsen på Galaxy Note svært høy, spesielt innen multimedia, men også innen nettsurfing og andre bruksområder hvor detaljer er viktig.

Det er viktig å understreke at Note ikke er en telefon man kan betjene med én hånd i mange tilfeller. Selv de med store hender vil ikke klare å skrive en sms med bare en hånd. Dette er et åpenbart kompromiss når man skal ha så stor skjerm, men det er også viktig å tenke på før man kjøper.

Dekslene er et annet problem med denne telefonen. Bakdekselet og kantene er glatte, og i forhold til andre telefoner opplever jeg telefonen lett glipper ut av hånden. Å erstatte en Super AMOLED skjerm på 5,3 tommer er ikke billig, så dette burde Samsung ha gjort lettere for kundene sine.

 

Brukeropplevelse
Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at alt blir bedre på en stor skjerm. Og Samsung har gjort seg flid med å lage moduler (widgets) og apper som utnytter skjermstørrelsen på en god måte. Spesielt med kalender og e-post har de gjort en god jobb.

Startskjermene kan man selv fylle med snarveier og moduler. På Note er hver startskjerm delt inn i 25 ruter, mot 16 ruter på en telefon med 4-tommers skjerm. Dette har større effekt enn man skulle tro. Man får for eksempel både et oppdatert bilde av innboksen og kalenderen på samme skjerm uten at det blir uleselig.

Oppsummert er brukeropplevelsen på Galaxy Note veldig bra, om man ser bort fra enhåndsbetjeningen.

Skriblerier
I likhet med HTC Flyer har også Samsung tenkt at Note har en stor nok skjerm til å skrible og notere på. Derfor har de lagt ved en elektromagnetisk penn som man kan bruke til ymse oppgaver. Man kan ta bilde av skjermen og notere direkte på bildet eller skrive notater for hånd. Skjermen er godt nok oppløst til at man kan lage ganske bra tegninger med pennen også. Heldigvis er ikke pennen i veien for noen, så jeg synes det er et ekstra pluss å ha den der. For nordmenn betyr den også at man kan betjene telefonen uten å ta av seg hansker eller votter når det er kaldt.

 

Multimedia
Note har en kamerabrikke med åtte megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten ligger absolutt i toppsjiktet av dagens telefoner. Den er ikke helt på nivå med skarpheten i Iphone 4S, men et lite hakk foran Sony Ericssons siste Xperia-telefoner.

Videokvaliteten er lavere enn fotokvaliteten, men fortsatt mer enn akseptabel. Det svake leddet ligger i skarpheten i bevegelige motiver.

Det er en fantastisk opplevelse å se film på denne skjermen. Det skyldes ikke bare størrelsen, men også kvaliteten i skjermen og ytelsen til telefonen.

Konklusjon
Samsung Galaxy Note er en telefon som oser kvalitet i alle ledd. Men både størrelse og pris vil nok skremme bort en del kunder og gjøre den til et nisjeprodukt. Det er likevel ikke vanskelig å anbefale Galaxy Note til alle som ikke lar seg skremme av størrelsen.



 

Se også disse testene

Spesifikasjoner