Imperiet som er gjennom mange tiår er bygget opp rundt Mikke Mus og Donald Duck og senere investeringer i blant annet fornøyelsesparker og film- og medieselskaper har tidvis vært en enorm pengemaskin – også i bokstavelig forstand. For snart 30 år siden opprettet Disney sin egen valuta, som kunne brukes som betalingsmiddel i Disney-universet. Mikke prydet 1-dollarseddelen, mens Langbein var avbildet på femmeren og Minni på tieren. Og garantisten for det hele var selvfølgelig «sentralbanksjef» Skrue McDuck, hvis signatur var å finne på hver eneste seddel.

Men nå er det altså slutt for den alternative dollaren, som var låst til den mer utbredte amerikanske varianten. Ingen i selskapet har ønsket å kommentere opplysningen på nettsidene til Disney World i Florida, men markedet har allerede reagert. Samlere tilbyr nå de ettertraktede sedlene på nettauksjoner til svært høye priser.

En av de mest eksklusive sedlene er en jubileumsutgave 50-disneydollar fra Disneylands 50-årsjubileum. Den ligger ute med en foreløpig pris på 3,798 dollar eller rundt 31.600 kroner. Et helark med 54 1-dollarsedler tilbys for den nette sum av 15.000 dollar (125.000 kroner).

Sedlene, som ble introdusert i 1987, har ulike sikkerhetsfunksjoner for å hindre forfalskning, og hver seddel har et unikt serienummer.

– Disneydollaren mislyktes fordi den var låst til amerikanske dollar. En flytende kurs på valutamarkedet kunne reddet den, mener en spøkefull Twitter-bruker, mens en annen påpeker at Disneydollar er mer verdt enn mange ekte valutaer, «som irakiske dinarer».

Les også: Asia i dag: Slipper løs ulveflokk mot Disney i Kina

Følg markedet på DN Investor

Ny episode av DNs podkast:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

- Anbefalt av DNtv:

 
Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.