Torsdag denne uken offentliggjør Norges Bank sin rentebeslutning, og publiserer samtidig sin pengepolitiske rapport - et dokument som blant annet skisserer Norges Banks plan for styringsrenten fremover.

Lenge har økonomene sett muligheten for rentekutt på dette rentemøtet, men etter de ferskeste inflasjonstallene er muligheten for rentekutt nå borte.

- Den lille sjansen for rentekutt vi så i mars, ser ut til å være radert bort med disse tallene, sa seniorøkonom Kyrra Aamdal i DNB Markets til DN.no etter inflasjonstallene forrige uke.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener imidlertid at Norges Bank kommer til å senke rentebanen sin på torsdag.

- Norges Bank ser for seg å holde renten uendret på 1,5 prosent frem til mellom første og tredje kvartal neste år. Men den økonomiske utviklingen siden forrige pengepolitiske rapport i mars indikerer en lavere rentebane fra Norges Bank, og vi venter at den første rentehevingen skyves til fjerde kvartal neste år, skriver Due-Andresen i sin morgenrapport mandag.

Ifølge Due-Andresen er det mange faktorer som vil bidra til å trekke rentebanen ned:

Betydelig revidert ned
For det første la sentralbanken fredag frem årets andre utgave av Regionalt nettverk, en rapport basert på en undersøkelse blant nærmere 400 norske bedrifter. Rapporten viser at samtlige bransjer som er med i undersøkelsen nå melder om svakere produksjonsvekst enn i forrige rapport fra januar i år.

- Ifølge rapporten, som er ansett som en god indikator på utviklingen i norsk BNP, så var produksjonen de siste tre månedene mye svakere enn ventet, og vekstutsiktene for de neste seks månedene ble også revidert ned betydelig sammenlignet med førstekvartalsrapporten, skriver Due-Andresen.

Den andre grunnen er at arbeidsmarkedet har startet året svakt, og arbeidsledigheten ser ut til å være høyere enn Norges Bank har sett for seg.

- Regionalt nettverk sammen med det svake arbeidsmarkedet ser ut til å indikere at presset på norsk økonomi er svakere enn Norges Bank så for seg i mars.

Lavere lønnsvekst
En tredje faktor er at årets lønnsoppgjør mest sannsynlig blir lavere enn Norges Banks estimat på fire prosent. Lavere lønnsvekst kan gi lavere inflasjon fremover.

En fjerde faktor er at den internasjonale, økonomiske veksten ser ut til å bli lavere enn Norges Bank så for seg i mars, spesielt i eurosonen. Samtidig har vekstestimatene for verdensøkonomien også blitt revidert ned.

- Alle disse fire faktorene fortsetter å dra ned rentebanen, mener Due-Andresen.

Så sikre som det går an
Også Nordea peker på at det er mange ting som trekker i retning av kutt i rentebanen:

- Norsk økonomi har vist enkelte tegn til svakere vekst, blant annet stigende ledighet, og fredagens svakere enn ventet signaler fra Norges Banks nettverk. Dette er faktorer som taler for en nedjustering av den kommende rentebanen, men både svakere krone og høyere inflasjon enn Norges Banks anslag trekker motsatt vei, skriver Nordea, og legger til:

Selv om det er på den ene og på den andre siden når det gjelder rentebanen, er vi så sikre som det går an å være på at Norges Bank torsdag holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent.

Les også: Sjeføkonom mener Norges Bank er på etterskudd: - Nå er de ille ute (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.