Mye av uroen i markedene nå skyldes den nye fasen av finanskrisen: Lands voksende statsgjeld, og problemene med å håndtere de massive tilbakebetalingene.

De rekordlave rentene verden over kommer før eller senere til å settes opp. Da får finansministrene i gjeldstyngede land kjenne hva budsjettunderskuddene fra krisen virkelig koster.

Verst er det for de som har stor gjeld i utenlandsk valuta til internasjonale långivere.

Problemene i Europa har fått EU-kommisjonen til å definere halvparten av de 16 eurolandene som "høyrisiko" som følge av den voksende gjelden. Og det er ikke mye bedre i resten av verden.

Flere med problemer
Ifølge markedet for CDS-kontrakter - eller forsikringer mot nasjonal konkurs for statenes långivere - er det nå størst risiko ved å låne ut til land som Ukraina, Argentina og Venezuela, skriver den svenske avisen Dagens Industri.

Japan, med sine nasjonale långivere og USA med sin dollar har dermed ingen akutte finansieringsproblemer, tross sin enorme gjeld.

Verre er det for land som Hellas, Island, Latvia og emiratstaten Dubai (se hele listen nederst).

Problemene i Hellas har allerede rystet markedene. Det internasjonale pengefondet (IMF) har pumpet inn milliarder i nødkreditt til Ukraina, men et lån dit har likevel verdens høyeste risikopremie i CDS-markedet. Latvia har også fått akuttlån fra IMF, EU og naboland for å hindre en finanskollaps, men har forsatt store utfordringer foran seg.

Island risikerer i disse dager å stemples som økonomisk upålitelige , skriver Dagens Industri, og setter landet i klasse med Argentina. Nå jobbes det på spreng på sagaøya for å komme til en løsning rundt gjelden til England og Nederland.

Venezuela har vært økonomisk ustabilt lenge, og nå har Hugo Chavez tatt nye grep: Chávez setter inn soldater for å hindre prisøkning

Norge best i klassen
Under kan du se listen over de landene som ifølge CDS-markedet har størst risiko for statlig konkurs.

Nederst på listen, med aller minst risiko for et sammenbrudd i økonomien ligger Norge, kun etterfulgt av Tyskland.

Verstingene:

( tallet til høyre er risikopremie* for statlig konkurs)

1 Ukraina 972,5

2 Argentina 958,9

3 Venezuela 945,3

4 Pakistan 717,7

5 Latvia 513,3

6 Island 499,9

7 Dubai 432,5

8 Litauen 285,6

9 Hellas 249,4

10 Libanon 245,6

Risikopremie beregnes som kostaden for å beskytte seg mot at et land ikke klarer å betale sine lån. 100 punkters risiokpremie innebærer en ekstra rentekostnad på en hel prosentenhet.

Les også:
- Krisen har bare endret karakter
Miséreindeksen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.