I lang tid har det vært signalisert fra både regjeringen og de borgerlige at Staten skal selge seg ned, eller ut av enkelte selskaper. På toppen av listen er eiendomsselskapet Entra, oppdrettsselskapet Cermaq, entreprenørselskapet Mesta og flyselskapet SAS.

- Staten er en altfor stor eier på Oslo børs, med en eierandel på nær 40 prosent. Vi mener det er viktig å redusere denne for å stimulerer private investorer til å ta større del i eierandelen, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre til DN.no.

Videre mener han at også Staten blir en bedre eier når det er et mangfold av aksjonærer.

 

For splittet
Det er tre år siden Nærings- og handelsdepartementet signaliserte at Entra skulle på børs, likevel har endringene latt vente på seg.

- Den rødgrønne regjeringen er så splittet innad når det gjelder salg av én eneste aksje, og det er derfor det har tatt så lang tid å selge seg ned i selskapene de allerede har sagt de skal selge, sier Flåtten.

Han peker på at det i flere av de borgelige partiene er stor enighet om salg av i hvert fall Entra, Mesta, SAS og Cermaq. Derfor vil det bli fortgang i salg av disse dersom det blir borgelig regjering etter valget.

- Når det gjelder Cermaq mener vi at Staten blander rollene sine som forvalter og eier, og derfor må ut av selskapet, sier Flåtten.

Forholder seg til Staten
I juni kjøpte regjeringen seg opp til en eierandel på 59,17 prosent i Cermaq, men næringsminister Trond Giske opplyste i kjølvann av kjøpet at dette kun var en midlertidig løsning. Dersom det skjer et regjeringsskifte etter valget bekrefter Flåtten at Cermaq er aller høyest på salgslisten.

Administrerende direktør Jon Hindar i Cermaq avventer likevel avkl#229 før selskapet gjør eventuelle endringer.

- Selvsagt merker selskapet seg uttalelsene om Cermaq fra ulikt politisk hold. Når det gjelder eventuelle føringer for selskapets strategi og vei videre, forholder selskapet seg til staten som aksjonær, sier Hindar til DN.no.

Han legger til at dersom staten skulle ønske å selge alle sine aksjer i selskapet regner han med at det vil skje gjennom en «strukturert og omforent» prosess med selskapet og medaksjonærene.

 

Har gjort seg klare
Også Entra har gjort seg klare:

- Ja, vi er godt forberedt dersom det blir endringer på eiersiden etter valget. Blant annet har vi nylig vært gjennom en omorganisering hvor vi har etablert ny rapporteringsstruktur, og ny konsernledelse, sier administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen.

Han understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at selskapet endrer porteføljen, men at de er forberedt på at deler av porteføljen kan bli overført til Statsbygg.

- Hvordan vil et salg påvirke Entra?

- Dersom det blir nedsalg i form av børsnotering, vil dette først og fremst påvirke oss ved at vi får tilgang til finansiering gjennom kapitalmarkedet. Tilgang til kapital vil være en viktig faktor for videre vekst og utvikling, sier Nysteen.

Frykter ikke børsen
Hverken Cermaq, Mesta eller Entra frykter en eventuell børsnotering, eller eierbytte.

- Børsnotering, og dermed mulighet for økt kapitaltilgang, kan bidra til positivt til videre utvikling av Entras posisjon som ledende på kontoreiendom i Norge, sier Nysteen.

Hindar og Cermaq på sin side mener det er for tidlig å si hva et eierskifte vil bety for selskapet.

- Betydningen for selskapet vil avhenge av en rekke forhold, og spesielt om det vil være snakk om en finansiell eller industriell løsning, sier Hindar.



Les også:
Statoil med milliardoperasjon
- Formuesskatten har drevet meg til randen av emigrering
Frp kritiserer Giske for Cermaq-avgjørelse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.