Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Eivind Senneset
Eivind Senneset les mer

Trening

Har utstyr for 84 000 kroner

Og i tillegg bruker toppmosjonist Claus Sellevoll nesten 30 000 på biltransport til og fra skiløypene. - Hobbyer flest koster penger, sier han.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

–Det er mye utstyrshysteri blant birkebeinerne. Selv har jeg brukt en del penger, men er bevisst på hva jeg kjøper, og jeg bruker alt jeg har, sier Claus Sellevoll (39)

Artisten og skuespilleren fra Alversund har imponert med sterke prestasjoner i skiløypene de siste årene. Han er utdannet ingeniør, og jobbet to år i det internasjonale konsernet Nera. En artistkarriere var imidlertid mer fristende og han er nå tilknyttet Hordaland Teater og Sogn og Fjordane Teater. Sellevoll har gjort stor suksess med «Vestlandsrevyen» sammen med blant annet forfatter Ragnar Hovland.«En lidenskap»
I idrettskretser er Sellevoll kjent for å være et råskinn i skisporet. Ifjor gikk han Birken på 2:37. I år vil han gå enda fortere. Og det skal ikke stå på utstyret.

– Jeg gjør mine valg før jeg drar til starten på Rena. Er ganske rolig sånn sett. Har med tre par ski og velger det beste egnede i god tid før start.

– Er det virkelig nødvendig med så mye utstyr for å gå fort i turrenn?

 

– Det er totalopplevelsen man er på jakt etter. Ski, smurning og god form er en lidenskap som jeg prioriterer. Det hører med å investere både tid og penger på dette. Men jeg kjøper ikke uvettig. Pulver bruker jeg kun under skiene i de største konkurransene. Og jeg har ikke noe jeg ikke har bruk for.

«Festet og drakk»
Sellevoll var aktiv junior på starten av 90-tallet, men la fort skiene på hylla. I 2009 tok han opp treningen igjen og har kommet meget raskt i toppform.

– Jeg hadde en periode på 15 år der jeg festet og drakk mye. Det koster penger det også. Jeg kan heller ikke huske sist jeg kjøpte meg klær. Skisatsingen går ikke hardt ut over privatøkonomien. Det er snakk om prioriteringer, sier han.

 

Denne vinteren har han fartet fra Bergen til Voss flere ganger ukentlig for å gå på ski.

– Det har vært en dårlig snøvinter her, og da har man ikke annet valg enn å oppsøke nærmeste skiløyper. Det har gått noen liter bensin for å si det mildt, sier han.

Siste sesong
I Vasaloppet for to helger siden hadde han kun 120 løpere foran seg i mål, og slo blant annet roer Olaf Tufte og tidligere kajakkpadler Knut Holmann. På tre år har han trent seg i toppslag. Men nå, når han nærmer seg 40, år er ikke det en selvfølge å ha god helse lenger, mener han.

– Jeg tror man må tenke på at dette er en svært sunn hobby. Og hobbyer flest koster penger, men ikke alle gir tilsvarende god helsegevinst. Mange tar det som en selvfølge at alt skal være i orden med kroppen. Men slik er det ikke. Det er hardt arbeid.

 

– Men orker du hardkjøret i mange år fremover da?

– Jeg har sagt at jeg kun satser som nå til jeg blir 40. Med andre ord så er dette min siste aktive sesong som turløper. Jeg vil jo eldes med verdighet, sier artisten og smiler.

– Men noe trening blir det jo, men ikke like målrettet som nå. De siste ukene har jeg ligget på 15 timer i snitt. Og så har jeg jo så mye fint utstyr jeg må få brukt.
3000 kroner - bompenger. 100 kroner tur/retur Voss.

1000 kroner - løypeavgift. 50 kroner løypeavgift på Voss. Cirka to ganger i uken.

15 000 kroner - skismurning. Diverse pulverbokser, glider og festesmurning.

3000 kroner - smøreprofil.

3000 kroner - digitalt strykejern (for å varme inn glider og voks)

1500 kroner – slip av tre par ski før sesongen

30 000 kroner – skipark (fire par ski, toppmodeller, med binding) tar med tre par til Birken.

5000 kroner - manuelt rillejern med ti forskjellige rillestål. For å legge struktur under skiene like før start.

6000 kroner – skisko. Fristil og klassisk.

10 000 kroner – staver. Fire par. Er storforbruker av staver. Knekker minst en stav i året.

1500 kroner - racingdress (med klubbrabatt)

2500 kroner – overtrekksdress (med klubbrabatt)

1000 kroner – skibriller

1000 kroner – sportsundertøy

1000 kroner – luer/votter

Selve Birkenoppholdet:

3500 kroner for reise og opphold

Totalt: 112 000


Sjekk hele utstyrsoversikten her!

Så mye koster utstyret:

24 000 kroner - biltransport denne sesongen. Omtrent 600 kilometer hver uke for å komme seg på snø (Bergen-Voss) og turrenn. Er to ganger på snø i uken og går som regel ett turrenn per helg. Regnet ut etter statens kilometersats – cirka fire kroner.– Jeg er så heldig å få bruke noe av utstyret til datteren min, sier May Bente Weng (46).

Hun har flere klasseseire i Birken, og hun når stort sett toppen først i motbakkeløp om sommeren.

Datteren, Heidi Weng, har for alvor slått gjennom internasjonalt denne sesongen med gull og bronse i VM. Med en skipark i verdensklasse, er mor Weng så heldig å få låne toppskiene til datteren i Birken, samt staver, sko og alt som hører med.

 

– Jeg får ikke låne gullparene fra VM, de blir nok brukt i verdenscupen. Vet ikke hvilke par hun lar meg få låne ennå. Men det er gode ski uansett, sier Weng.

VM i Italia ble et eventyr for den skiinteresserte familien fra Enebakk. May Bente Weng fulgte live med på samtlige distanser datteren gikk. Men nå er det topplassering i Birken som gjelder.

– Vi er veldig heldige som får låne Heidis utstyr. Det sparer vi mye penger på. Jeg fikk jo bakoversveis da jeg så prislappen på de nye skiene hennes. Utstyr koster mer og mer. Men jeg forstår jo hvorfor folk bruker mye penger på det. Å gå med gode ski er en stor opplevelse for oss mosjonister.

– Så du håper Heidi holder seg i verdenstoppen lenge?

– Hehe, ja. Eller så må vi begynne å spare.

Slipper billig – låner landslagsdatterens skiLes flere saker på DN Aktiv

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Se video fra DN aktiv