Norges største bank - DNB - melder om økt etterspørsel etter boliglån. Dette er en direkte konsekvens av bedre fart i boligmarkedet, mener konsernsjef Rune Bjerke.

Etter flere måneder med prisfall ifjor, har eiendomsmeglerbransjens statistikk vist oppgang siden nyttår. DNB-sjefen mener det bare finnes én forklaring på at markedet snudde i høst: psykologi.

- Mye dommedagsprofetier

- I det siste kvartalet av 2013 var det mye dommedagsprofetier. Spåmenn, både her hjemme og internasjonalt, tegnet et bilde av et boligmarked med en boble som skulle sprekke, sier Bjerke til DN og fortsetter.

- Det ble skapt en følelse som gjorde folk litt mer usikre. De utsatte boligkjøp og ble kanskje mindre villige til å betale like mye for boligen. I det hele tatt fikk du et marked som var litt for pessimistisk og litt for negativt.

DNB-sjefen understreker at banken hele tiden har hevdet at høstens boligprisfall ikke kan forklares med fundamentale forhold i markedet.

- Nå har vi også sett at disponibel inntekt fortsetter å stige, mens befolkningsveksten holder seg oppe, sier han.

Mener pessimismen påvirket alle

Boliglånsundersøkelsen fra Norges Bank viste nylig at det er blitt lettere å få boliglån. I den sammenheng har mange pekt på lettelser i lånekravene.

Finanstilsynet skjerpet retningslinjene for utlånspraksis for vel to år siden og hevet blant annet kravet til egenkapital fra ti til 15 prosent av boligens verdi. I februar i år sendte imidlertid finansminister Siv Jensen (Frp) et brev til tilsynet og understreket at bankene skal ha fleksibilitet til å gi boliglån ut fra individuelle vurderinger.

Bjerke i DNB mener den endrede utlånspraksisen vel så mye kan forklares med stemningsskiftet i markedet.

- Lånekravene er i og for seg de samme. Det som har endret seg i særlig grad siden de tre siste månedene i 2013, er at man har fått en mer normalisering av fremtidsbildet som tegnes av boligmarkedet, sier han og fortsetter:

- Stemningsskiftene påvirker også de som sitter og behandler i kundefront. Man klarer ikke helt å løsrive seg fra psykologien eller forventningene i markedet.

 

 

- Tilbake på normalen

Ifølge fersk statistikk er boligprisene nå 0,5 prosent høyere enn for et år siden. Det mener Bjerke er en «sunn og normal» utvikling. Samtidig peker han på viktigheten av å møte økt etterspørsel etter boliger.

- I dag bygges det færre boliger enn det utviklingen i disponibel inntekt, flyttemønster og befolkningsvekst skulle tilsi. Den negative psykologien, som fikk prege mye av 2013, bidro jo også til at man har vært mer forsiktig med å sette i gang nye prosjekter, sier Bjerke.

Tror på videre vekst

DNB-sjefen tror boligprisene vil fortsette å stige i tiden fremover.

- Det er grunn til å håpe og tro at vi får en svak, positiv utvikling i boligprisene. Det vil si en litt svakere utvikling enn den vi hadde før det snudde i høst, sier Bjerke.

- At du får en liten pustepause mener jeg er sunt. Men det å være pessimist og spå en boble som sprekker, mener jeg det ikke har vært grunnlag for, tilføyer han.

DNB la torsdag frem et sterkt resultat for årets tre første måneder. Les mer her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.