Under handelen i USA tirsdag falt farmasiselskapet Valeant Pharmaceuticals 51 prosent, etter at selskapet rapporterte et svakere enn ventet resultat for fjerde kvartal 2015. I tillegg har selskapet utsatt levering av årsrapporten for 2015.

I oktober ifjor skrev DN at DNB var en av fem banker som stilte med finansiering da Valeant kjøpte Salix for 90 milliarder kroner våren 2015 etter en intens budkrig. Også tidligere har den norske banken vært med på å betale for selskapets oppkjøpsraid av mindre lignende selskaper.

Til TDN Finans opplyser DNB at banken ikke kommenterer enkeltengasjement. Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB vil derfor ikke svare på spørsmål om hva slags eksponering banken har mot farmasiselskapet Valeant Pharmaceuticals.

«Vi kommenterer ikke enkeltengasjementer, men på generelt grunnlag er vi komfortable med vår healthcare-eksponering», skriver han i en epost til TDN Finans.

Heller ikke i høst ville DNB oppgi hvor stor eksponering banken hadde mot Valeant, men bekreftet at den var er en av selskapets hovedsamarbeidsbanker.

- Største deal noensinne

Da Valeant kjøpte opp Salix ifjor vår var DN i kontakt med DNBs leder for corporate banking i USA, Thomas Tangen.

– For DNB er dette trolig vår største deal noensinne, sa Tangen da.

Tradisjonelt har DNB satset på shipping og energi på bedriftssiden, men de siste årene har helsesektoren skutt i været. Banken økte eksponeringen mot sektoren med hele 230 prosent fra 2012 til 2014.

Helsesektoren var per høsten 2015 den klart største kategorien innenfor forretningsområdet internasjonale storkunder, ifølge DNBs årsrapport.

Valeant var en av teamets første kunder i USA. Da var det et lite selskap med beskjeden omsetning. Våren 2015 var det verdt mer enn Statoil.

Største noensinne

Tirsdagens fall var det største for Valeant-aksjen noensinne, ifølge Financial Times. Samme avis skriver at aksjen er ned 87 prosent siden toppnoteringen i august ifjor.

Verdien av selskapets børsnoterte aksjer er nå på 11,5 milliarder dollar, mot nær hundre milliarder dollar i august.

Selskapets strategi har de siste årene blant annet bestått av en rekke oppkjøp finansiert med gjeld og kraftige prisøkninger på produktene.

Selskapet har tidligere opplyst at det er under etterforskning av det amerikanske finanstilsynet SEC.

Valeant utsatte tidligere i år at rapporteringen av resultatene for fjerde kvartal og resultatet for hele 2015. Tirsdag advarte selskapet om at den utsatte årsrapporten betyr at det bare er 48 timer unna å bryte et av vilkårene i sine obligasjonslån.

Selskapet har rundt 30 milliarder dollar i langsiktig gjeld og risikerer å misligholde gjelden dersom rapporten ikke blir sendt inn til myndighetene. Ifølge Financial Times prises nå selskapets obligasjonslån som forfaller i oktober 2020 til 86,5 prosent av pålydende mot 92 prosent igår.

DNB faller

Onsdag ved 13.30-tiden er DNB-aksjen ned 2,92 prosent.

Utviklingen i DNB-aksjen onsdag. Skjermdump: Infront
Utviklingen i DNB-aksjen onsdag. Skjermdump: Infront

Det er nedgang i banksektoren rundt om i hele Europa onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Se DNTV:  Rubio gir opp i kampen om Det hvite hus

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert: