Investeringsfondene Advent International og Bain Capital og pensjonsfondet ATP kjøper betalingsløsningsselskapet Nets for 17 milliarder danske kroner kontant, tilsvarende rundt 19 milliarder kroner, ifølge en melding mandag.

Nets eies i dag av DNB og 185 andre banker, hovedsaklige danske og norske. Nordea og DNB er største aksjonærer i Nets.

Aksjonærene vil i tillegg til kjøpesummen motta utbytte for 2013 på totalt 498 millioner danske kroner.

Er tilfreds

DNB-direktør og nestleder i Nets-styret Leif Teksum er tilfreds med salget.

- Vi er fornøyd med utfallet av prosessen og har funnet en meget erfaren gruppe investorer, som er godt posisjonert til ytterligere å styrke Nets’ tilbud til fordel for alle interessenter. Aksjonærene og styret har nøye vurdert konsekvensene av en endring av eierskapet i Nets samt egnetheten av en rekke potensielle kjøpere, sier Teksum i en melding fra banken.

 

- Vi er tilfredse med at det eksisterende regelverket rundt Nets vil bli etterlevd, og at de robuste kontraktene vi allerede har for de kritiske infrastrukturtjenester, vil bli overholdt av de nye eierne, sier Teksum.

Advent International, Bain Capital og ATP har tidligere blitt nevnt som aktuelle interessenter.

Tidlig i februar sa Teksum til DN at styret jobbet sammen med fem budgivere.

- Vi begynte med 51 selskaper på en liste og sitter igjen med en liste på fem navn. Én av dem er en industriell aktør, sa han da.

Øker verdien

I en børsmelding mandag opplyser DNB at salget øker verdien på selskapets eierandel med rundt 900 millioner kroner i første kvartal 2014.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB sier til DN.no at bankens eierandel i Nets også  ble oppjustert med 700 millioner kroner i tredje kvartal. 

Inkludert dagens oppjustering, verdsettes dermed DNBs eierandel på 18,2 prosent til 3,1 milliarder kroner.

Samtidig mottar DNB utbytte på rundt 91 millioner kroner fra Nets for 2013.

Mandag morgen melder også Sparebanken Vest at den har inngått en avtale om salg. Avtalen gir er verdiøkning i selskapets eierandel i Nets på rundt 160 millioner kroner, opplyser selskapet.

Nordea, som eier 20,7 prosent av Nets, mottar 3,9 milliarder kroner for sin andel. Den skattefrie gevinsten oppgis til rundt tre milliarder kroner, ifølge en melding mandag.

Kjøperne, som normalt har en investeringshorisont på 5 til 7 år, ser for seg en fremtidig børsnotering av Nets på en lokal børs "når selskapet er klar for dette", ifølge mandagens melding.

Transaksjonen ventes gjennomført i andre kvartal 2014 og forutsetter myndighetsgodkjennelse, opplyser DNB.

Les også:
Asia i dag: Slipper løs asiatiske tigrer på finansmarkedene
Økonomene tror på uendret rente  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.