Banken DNB fikk et resultat før skatt på 7,9 milliarder kroner i fjorårets siste kvartal, viser kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt på like i overkant av ni milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

I tilsvarende kvartal året før endte resultatet før skatt på like under 6,2 milliarder kroner.

Nedskrivninger på utlån og garantier øker markert sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. I fjerde kvartal 2015 var de på 1,420 milliarder kroner mot 821 millioner kroner året før. Det var ventet nedskrivninger på utlån og garantier på 972 millioner kroner i fjerde kvartal 2015.

«Utlånstapene ble noe høyere i kvartalet. Dette ble motvirket av lavere skatt», skriver banken i en pressemelding.

Justert for valutakurseffekter økte innskuddsvolumene med 3,2 prosent og utlånsvolumene med 2,8 prosent ifjorårets siste kvartal. De økte volumene og bedrede innskuddsmarginer bidro til en økning i netto renteinntekter på 4,2 prosent fra fjerde kvartal 2014, skriver banken i pressemeldingen.

Resultatet økte med over 4 mrd i 2015

For hele 2015 fikk banken et resultat før skatt på 31,9 milliarder kroner, mot 27,1 milliarder kroner året før.

Nettoresultatet endte på 24,8 milliarder kroner ifjor, mot 20,6 milliarder kroner året før.

- Dette er et sterkt resultat for DNB. Resultatet viser at deler av norsk næringsliv fortsatt vokser til tross for det kraftige oljeprisfallet. Det viser også at vi er en attraktiv bank for norske personkunder. Vi fikk over 170.000 nye boliglånsavtaler i 2015, og det er en god vekst mot året før. Totalt sett er vi godt fornøyde med avkastning og kostnadsutvikling, sier konsernsjef Rune Bjerke i pressemeldingen fra DNB.

Styret i DNB foreslår et utbytte på 4,50 kroner per aksje for 2015, mot et ventet 4,24 kroner.

I pressemeldingen skriver banken at det meste av årsresultatet holdes igjen for å nå myndighetenes kapitalkrav. Ren kjernekapitaldekning etter overgangsreglene økte fra 12,7 til 14,4 prosent fra 2014 til 2015.

- Et godt resultat, en rekke kapitaleffektiviseringstiltak og salg av enkelte lån og eiendom bidro til økningen i kjernekapital. DNB er allerede en av verdens mest solide banker, men vi vil fortsette å bygge kapital gjennom organisk vekst til kapitalkravene er nådd, sier Bjerke i pressemeldingen.

Planlegger fortsatt utlånsvekst

DNB venter fortsatt moderat vekst i norsk økonomi fremover.

«Likevel vil redusert oljeaktivitet redusere investeringsaktiviteten i mange fastlandsbedrifter, gjøre husholdningene mer forsiktige og bidra til et moderat lønnsoppgjør», skriver DNB i pressemeldingen.

- DNB planlegger for en utlånsvekst på mellom to og tre prosent i 2016 og regner med stabile volumvektede marginer. I tillegg vil året preges av hard konkurranse om kundene og en fortsatt kraftig digitalisering av våre tjenester og produkter, sier konsernsjef Rune Bjerke i pressemeldingen fra banken torsdag. 

DNB

* Estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

SE DNtv: Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.