Den sveitsiske bankgiganten UBS kutter sine oljeprisestimater med påfølgende reduksjon i verdsettelsen av oljeselskapene. De foretrekker selskaper med produksjon lavt på kostnadskurven.

Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset datert 7. september.

Oljeprisestimatet for 2015 reduseres til 55 dollar fra 62, for 2016 til 58 dollar fra 70, for 2017 til 70 dollar fra 80, for 2018 til 75 dollar fra 90, og på lang sikt til 80 dollar fra 90.

Hevder kapital ble brukt «dårlig»

Oljeprisjusteringene fører i snitt til en nedjustering i verdijustert egenkapital for oljeselskapene med 19 prosent, og et gjennomsnittlig kutt i kursmålene på 16 prosent.

- For mye kapital ble dårlig brukt i inngangen av nedgangskonjunkturen. Dette manifesterer seg som overflødig gjeld på balansene, og nødvendiggjør overlevelsesstrategier. Det er ingen bred «deep value» ennå, skriver UBS om de europeiske oljeselskapene.

UBS gjentar at meglerhuset foretrekker «skuddsikre» eiendeler lavt på kostnadskurven med robuste finansieringsmodeller, og at fusjoner og oppkjøp vil kunne spille en rolle, som en prosess for å høygradere oljeselskapenes porteføljer mot lavkostnadsprosjekter.

Foretrekker DNO

I så måte, foretrekker meglerhuset irakisk Kurdistan-aktøren DNO, og viser til Opec-lignende enhetskostnader, ubetydelig capex, undervurdert markedsverdsettelse når det gjelder verdijustert egenkapital, og at de kurdiske regionale myndighetene (KRG) denne uken bekreftet start av de etterlengtede eksportbetalingene.

UBS har kjøpsanbefaling på DNO-aksjen, med kursmål på 13,50 kroner.

Også Swedbank har kjøpsanbefaling på DNO-aksjen, men med et marginalt lavere kursmål på 13,00 kroner.

Meglerhuset viser til at den kunngjorte betalingen fra KRG er en klar indikasjon om at myndighetenes kontantstrøm har bedret seg de seneste månedene, samtidig som det understrekes at hovedrisikoen for investeringscaset i DNO er regelmessigheten i KRG-betalingene.

- Til tross for de utfordrende utsiktene i det korte bildet, mener vi den nåværende aksjekursen tilbyr et attraktivt inngangspunkt for langsiktige investorer. Ved nåværende aksjekurs, får investorene et scenario med kun lokalsalg til en betydelig rabatt, heter det.

- Vi mener markedsverdsettelsen antar for mye negative nyheter. Selv om fulle eksporter til globale priser ser ut til å være langt unna, mener vi er det er fair å tildele noe verdi til oppsidepotensialet relatert til eksporter, heter det videre.

Les også på DN.no:

Ultimatum til oljeansatte: Sluttpakke eller flytte til Oslo  

Asia i dag: Kina under nytt press

Kronen styrker seg mot dollar og euro  

Se DNTV:

Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

 

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.