Milliardkravet fra mangemilliardær Shaher Abdulhak og hans jemenittiske selskap til DNO har ingenting med KRGs utestenging av oljeselskapet fra Kurdistan å gjøre, ifølge en børsmelding fra DNO.

I en artikkel i Dagens Næringsliv idag skriver avisen at KRG stilte som absolutt krav i et brev til DNO forrige mandag at det norske oljeselskapet innen seks uker måtte løse konflikter det måtte ha med eventuelle tredjeparter relatert til produksjonsdelingsavtaler i landet.

Les også: Partner krever 3,1 milliarder

- I våre diskusjoner med KRG har vi fortstått av voldgiftsaken ikke er del av den nåværende suspensjonsperioden i Kurdistan, som DNO søker å løse så fort som mulig, skriver DNO i børsmeldingen.

Alle land har krav
DNO forklarer i børsmeldingen at selskapet underskrev to produksjonsdelingsavtaler i Kurdistan i 2004, der DNO var den eneste deltageren i denne avtalen med en 40 prosent andel. DNO understreker at de gjentatte ganger opplyste til markedet at disse avtalene kom til å være gjenstand for evalueringer, og at de øvrige partnerne i avtalen kom til å bli offentliggjort.

Etter at den nye olje- og gassloven ble innført i Kurdistan i 2007 ble alle kontrakter gått gjennom for at de skulle stemme overens med den nye oljeloven.

- I alle land, inkludert Norge, er det enkelte krav som må møtes for at selskaper skal kunne søke om lete- og produksjonskontrakter. For DNOs del ble en slik gjennomgang foretatt i mars 2008, skriver DNO.

Har ikke mottatt konkret krav
DN skriver at oljeselskapet skal ha fått rettet kravet på 3,1 milliarder kroner mot seg fordi KRG ikke ville godkjenne DNOs partner på Tawke-feltet, Ansan Wikfs Investment Company Limited, selskapet til mangemilliardær Shaher Abdulhak.

- DNO er i voldgift med enkelte tredjepartsinteresser i Kurdistan. Disse tredjepartene ble ikke godkjent til å ha noen rettigheter i produksjonsdelingsavtalene i gjennomgangen som ble foretatt i mars 2008, skriver DNO.

DNO har videre avvist kravet, som knytter seg til opp til 10 prosent utover DNOs andel i produksjonsavtalene. Den første delen av voldgiften har godkjent å rette krav mot DNO for å få erstatning. Voldgiften pågår fortsatt, og en endelig beslutning med tanke på erstatning er ventet i andre kvartal 2010.

DNO peker i børsmeldingen på at det derfor ikke er noen andre partnerer som har rettigheter i produksjonsdelingsavtalene utover det som ble rapportert i april 2009 (ekstern lenke).

I denne børsmeldingen ble det kjent at tyrkiske Genel Enerji fikk en 25 prosent andel i produksjonsdelingsavtalen på Tawke-feltet.

Selskapet understreker at voldgiften er konfidensiell, og at det dermed ikke kan kommentere på noen andre spørsmål knyttet til saken. Videre har DNO ikke mottatt et formelt krav som spesifiserer et eventuelt erstatningsbeløp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.