Oljeselskapet DNO tar sikte på å bli en langt større aktør i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA) og varsler aktiv deltakelse i fusjoner, oppkjøp og restrukturering i regionen fra og med neste år.

- Kan vokse betydelig
Konsernsjef Helge Eide i DNO er i godt humør og er tydelig på selskapets ambisjoner.

- Hvor stor skal dere bli?

- Ifølge styreformannen så skulle vi bli veldig stor, sier han humrende til DN.no.

- Men, jo, det er gode muligheter for at selskapet kan vokse betydelig fremover, sier han.

Libya aktuell
Etter en krevende fusjonsprosess med Emirat-baserte Rak Petroleum, fremstår selskapet mer konsentrert og med en klar strategi, ifølge Eide.

Nå vil selskapet børsnoteres i London neste år, for å få tilgang til et større investormarked, som potensielt også kan bidra til å finansiere veksten. Eller som Eide sier det; gjøre selskapet "bedre i stand til å kunne gjennomføre større transaksjoner". Hele MENA-regionen er aktuell, også land som DNO i dag ikke er i. Libya er ett av disse.

- Det er klart at Libya er ett av de områdene som vil være interessant å se på, sier Eide til DN.no.

 











Vil øke i Tunisia
Under kvartalspresentasjonen onsdag varslet han også ekspansjon i Tunisia.

- Vi har sett på Tunisia en stund og ser for øyeblikket på muligheter til å øke tilstedeværelsen i landet, sa Eide.

Oljeselskapet har i en rekke år hatt felt i Nord-Irak (Kurdistan) og Jemen. Etter fusjonen med Rak inngår også felt i De forente emirater og Oman.

Utelukker ikke vekst i Irak
DNO mottok 60 millioner dollar i betaling i tredje kvartal for oljeeksporten fra Kurdistan. Det var andre gang de fikk betaling. Eide utelukker likevel ikke at det kan skje mer i området dersom betalingen fra de lokale selvstyremyndighetene fortsetter.

- Vi kan ikke se vekk i fra det. Vi har vært tydelig på at vi ikke ønsker å gjøre mindre i Kurdistan og mer andre steder. Hvis man skal se på alle planene vi nå har for videre investeringer er det ganske mye hvis vi får en forutsigbar betaling, sier han.

Bekymret for Jemen
Kurdistan, Tunisia, og Jemen er alle land med betydelig politisk risiko. I Jemen har den vært svært tiltakende den siste tiden, noe DNO merker på kroppen. I tredje kvartal medførte uroen i landet midlertidige stans i produksjonen, slik at progresjonen og ventet produksjon fra enkelte områder blir godt forsinket. Eide er bekymret for utviklingen, som skyldes mangel på fremdrift i samtalene med myndighetene.

- Det er selvsagt grunn til bekymring men vi håper jo at den arabiske våren skal nå Jemen etter hvert, og vi kommer inn i en normalsituasjon. Nå går operasjonene stort sett normalt, men som sagt, så blir en del av investeringene våre forsinket på grunn av situasjonen, sier Eide.

Selskapets avtaler ikke i faresonen
Han avviser at selskapets avtaler står i fare dersom regimet i Jemen skulle falle.

- Vi vurderer det ikke slik. Det er en usikkerhet som er der, selvsagt, men Jemen er på den annen side svært avhengig av oljevirksomheten. Så, vi vil håpe på at dét ikke vil ha noen effekt, sier han.

Han viser til 1990-tallet, da det var borgerkrig i landet, og situasjonen var lignende. Samtidig har DNO i mer enn tretten år bidratt til betydelig verdiskapning for landet, påpeker han.

- I bedre posisjon enn noen gang
Konsernsjefen oppsummerer 2011 som et "godt år for DNO", og viser til oppnådde resultater og milepæler. Den nylig godkjente fusjonen med Emirat-baserte Rak Petroleum er et viktig steg videre for å skape et mer robust og diversifisert oljeselskap, ifølge ham.

- Selskapet er i bedre posisjon enn noen gang, slik jeg ser det, og med en klart sterkere finansiell situasjon. Det som jeg ser frem til er å jobbe etter en kanskje mer tydelig strategi med et svært klart fokus, der en del av det er å gå til London, sier Eide.

- Det er svært spennende det som skjer i selskapet nå, avslutter han.

DNO er ned 2,29 prosent til 6,83 prosent, omsatt for 17 millioner kroner.

Les også:
Larsen anklager DNO for å skjule «fiaskoprosjekt»

<b>Solid forbedring for DNO</b>

<b>DNO-fusjonen i boks</b>

<b>DNO skal lete i Tunisia</b>

<b>Fortsatt usikker på Irak-penger</b>

DNO trapper opp lokalt salg av Tawke-olje


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.