Større trivsel, mer motivasjon og bedre humør: – Jobb-lunsjen er viktigere enn mange tror, sier Tone Rose Todalshaug i HR Norge.

I en travel jobbhverdag er det fort gjort å kaste i seg matpakka hengende over pulten. Men det å spise en god felles lunsj med kollegaer gir fornøyde ansatte, og bør ikke feies til side, skal vi tro eksperter.

– Vi har undersøkelser som peker mot at de som trives på jobben også vektlegger lunsjen og tar seg tid til å spise med andre, sier Tone Rose Todalshaug, fagansvarlig i HR Norge.

Gjensidig forsterkende effekt

Todalshaug viser blant annet til arbeidsundersøkelsen Global Employee and Leadership Index (GELx) fra 2015, som har respondenter fra 5 600 norske arbeidstakere og 36 000 internasjonale arbeidstakere.

Du bør ikke undervurdere verdien av felles lunsj på jobben, mener Tone Rose Todalshaug, fagansvarlig i HR Norge. Foto: Privat
Du bør ikke undervurdere verdien av felles lunsj på jobben, mener Tone Rose Todalshaug, fagansvarlig i HR Norge. Foto: Privat Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet

– Hva kan forklare sammenhengen mellom trivsel på jobben og felles lunsjpause?

– Det er nærliggende å snakke om en gjensidig forsterkende effekt, sier HR-lederen, og forklarer:

– De som trives på jobb fra før av ser gjerne på lunsjen som dagens sosiale høydepunkt. Og når man fortsetter å møtes jevnlig til lunsj med kollegaene sine, styrkes opplevelsen av fellesskap og tilhørighet.

Et nødvendig pustehull

I IT-konsulentselskapet Blank i Oslo sitter latteren løst når de samles rundt lunsjbordet.

Bedriften teller 29 ansatte, men med ulike jobber for forskjellige kunder, er de ofte mye spredt i løpet av en arbeidsuke.

Den daglige felleslunsjen blir derfor et naturlig samlingspunkt:

– I lunsjen kan vi prate om private ting, senke skuldrene og bli bedre med kjent med hverandre. Det merkes at det fører til bedre samarbeid og samhold i gruppa, forteller Lasse Jul-Larsen i Blank.

Selv om maten vi spiser er viktig, handler lunsjen om mye mer enn å bli mett.

– I spisepausen er vi gjerne fullt og helt oss selv, ofte i mye større grad enn i møter og prosjekter. Lunsjen fungerer som et pustehull, der man kan dele, lytte og koble av sammen, sier HR-leder Todalshaug.

– Ledere bør lede an

Også norske ledere merker de positive effektene av å ha felles spisepause.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Kolonial.no, sier åtte av ti ledere at lunsj på arbeidsplassen bidrar til bedre trivsel og samhold.

Du trenger ikke gjøre det komplisert for at lunsjen skal være sunn og god. Hvem sier at en brødskive må være kjedelig?
Du trenger ikke gjøre det komplisert for at lunsjen skal være sunn og god. Hvem sier at en brødskive må være kjedelig? Foto: Kolonial.no

Selv om man selvfølgelig ikke kan tvinge de ansatte til å spise lunsj sammen, er det likevel mye man kan gjøre som leder eller lunsjansvarlig for å få matpausen til å bli et velsmurt maskineri:

– Ved å avstå fra å legge møter til tiden som er avsatt for lunsj, og ved selv å møte opp så ofte som mulig, kan ledere gå foran med et godt lunsj-eksempel, sier Todalshaug og fortsetter:

– Det handler om å sende ut et signal om at lunsjen både er hyggelig og betydningsfull, slik at gevinsten ved å møte opp er så høy at man ikke vil gå glipp av den.

Hvorfor Kolonial.no?

• Bedre bruk av tiden deres
• Utvalg som et supermarked
• Ferdige handlelister, tips og oppskrifter
• Levering før lunsj, alle hverdager, fra 39,-
• Bestill før 16.00 for levering neste arbeidsdag
• Har vunnet alle pristester gjort av større, seriøse medier i 2016
• Ingen minimumshandel eller bindingstid
Les mer om bedriftstilbudet fra Kolonial.no

Ikke kjedelig med brødskiver

For å vise at det ikke trenger å være vanskelig eller tidkrevende å samle de ansatte rundt lunsjbordet har Kolonial.no lansert Lunsjonomics.

Det omfatter noen enkle tips, ferdige handlelister og inspirasjon til brødskiven –  som skal gi friskere, mer produktive og ikke minst fornøyde ansatte.

Uansett om dere er mange eller få ansatte er det enkelt å finne en lunsjordning som passer deres bedrift.

Hos Blank er det enkelt og greit brødskiver med godt pålegg som gjelder.

– Vi må alltid ha makrell i tomat på bordet, sier de og ler.

I tillegg til inspirasjon til brødlunsjen, kan dere på Kolonial.no også velge ferdige lunsjretter og få oppskrifter på retter som metter mange.

Noe for dere? Du kan enkelt teste Kolonial.no, og bestille morgendagens lunsj rett fra kontorpulten – selv om du altså helst ikke skal sitte og spise den der.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av .