Blir du sinnasulten eller urolig når ettermiddagen kommer? Det kan være blodsukkeret ditt som prøver å fortelle deg noe.

Ukonsentrert, slapp, svimmel, hjertebank, svett eller bare skikkelig sint? Om du opplever dette i løpet arbeidsdagen, er det trolig fordi blodsukkernivået ditt er for lavt. Et jevnt blodsukker holder humøret og produktiviteten oppe hele dagen. Men hvordan får du til det?

– Du gjør lurt i å spise et par mellommåltid i løpet av arbeidsdagen for å holde blodsukkeret i sjakk, sier ernæringsfysiolog og kokebokforfatter Camilla Andersen.

Hold blodsukkeret i grønnsonen

Spiser du frokost mellom syv og åtte, trenger du et mellommåltid allerede rundt klokken ti.

– Det trenger ikke å være tidkrevende. Det holder med en grønnsak før lunsj – for eksempel en gulrot. Som mellomtid etter lunsj er en neve usaltede nøtter eller tørket frukt helt perfekt.

Både hva og når du spiser påvirker energinivået ditt gjennom arbeidsdagen, forklarer ernæringsfysiolog og kokebokforfatter Camilla Andersen.
Både hva og når du spiser påvirker energinivået ditt gjennom arbeidsdagen, forklarer ernæringsfysiolog og kokebokforfatter Camilla Andersen. Foto: Privat

Et av de viktigste tiltakene for å holde blodsukkeret i «grønnsonen» gjennom hele arbeidsdagen, er å få i seg en mettende og energirik lunsj.

– Gå for grove brødskiver med godt pålegg, eller en grønn salat med et protein som kylling eller fisk – eventuelt linser eller bønner. Få gjerne i deg gode fettkilder gjennom avocado, eller ved å drysse olivenolje over måltidet, sier Andersen.

Raske karbohydrater som hvit ris, hvit pasta eller hvitt brød bør man derimot være forsiktig med i jobblunsjen.

–  Da går energien rett opp, men rett ned igjen etter kort tid.  

Unngå «dødens time»

Ernæringsfysiologen mener en god lunsj er en pause som må prioriteres i en hektisk hverdag.

– Det er kontraproduktivt å tenke at man bør skippe lunsjen for å få unna mer arbeid. Realiteten er at man vil få gjort mindre eller mer slett arbeid på ettermiddagen, fordi kroppen kommer i ubalanse ved lavt blodsukker.

Man bør heller ikke bli for mett ved å pøse på med mye kjøtt, salt og fett i lunsjen, påpeker klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus, Tine Sundfør.  

– Jeg tror alle har kjent på det jeg kaller «dødens time» etter stor og tung lunsj. Du blir kjempetrøtt. Jeg tror ikke en trenger å se på en studie for å vite at produktiviteten går ned av det, sier Sundfør.

– Arbeidsplassen kan gjøre en stor forskjell

Er råvarene gode og presentasjonen fristende, er det enklere å velge et sunt alternativ til lunsj.
Er råvarene gode og presentasjonen fristende, er det enklere å velge et sunt alternativ til lunsj. Foto: Åsmund Holien Mo / Kolonial.no
Det å ha et sunt kosthold virker kanskje enkelt i teorien, men akkurat hva man bør spise til hvilken tid skaper likevel hodebry for mange.

Ifølge den årlige kostholdsundersøkelsen fra Helsedirektoratet i 2016 oppgir en av fire nordmenn at de ikke vet hva et godt kosthold innebærer. Samtidig svarer 46 prosent at de ikke spiser så sunt som de ønsker.

Her kan arbeidsplassen hjelpe til.

Tine Sundfør mener bedriften vil tjene på å i større grad investere i gode råvarer og sunne retter, som også lages og presenteres på en god måte for de ansatte.

Det er for eksempel mindre gøy å ta en porsjon overkokte grønnsaker enn en spennende wok når lunsjen settes frem, samtidig som spennende brødskiver vil trumfe en tørr matpakke.

Også ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener bedriften kan gjøre mye for å «dytte» de ansatte i riktig retning:

– Sett gjerne frem et fat med oppskåret frukt eller legg gulrøtter i vannbad som de ansatte kan forsyne seg med gjennom dagen, sier hun.

– Viktig med gode rutiner

Et av Andersens viktigste tips for å holde lunta lang i jobbhverdagen, er å skaffe seg gode rutiner på å innta måltider og mellommåltider til spesielle tidspunkter:

– Vær disiplinert, følg med på klokka og spis til vante tider. For når den akutte sulten, hodepinen eller humørsvingene melder seg, kan det allerede være for sent.

Det er heller ingen dum idé å få de ansatte til å lage eller sette frem lunsjen i fellesskap, tror Andersen.

– De fleste av oss sitter alt for mye stille i løpet av en dag. Om de ansatte blir aktive i å sette frem eller lage en sunn og god lunsj på jobben slår man to fluer i en smekk.

Hvorfor Kolonial.no?

• Bedre bruk av tiden deres
• Utvalg som et supermarked
• Ferdige handlelister, tips og oppskrifter
• Levering før lunsj, alle hverdager, fra 39,-
• Bestill før 16.00 for levering neste arbeidsdag
• Har vunnet alle pristester gjort av større, seriøse medier i 2016
• Ingen minimumshandel eller bindingstid
Les mer om bedriftstilbudet fra Kolonial.no

Holder sinnasulten unna

Å samle de ansatte rundt en sunn og god lunsj trenger ikke å være vanskelig, dyrt eller tidkrevende. For å vise akkurat hvor enkelt det kan være har Kolonial.no lansert Lunsjonomics.

Her finner dere tips, ferdige handlelister og inspirasjon til brødskiven – som skal gi friskere, blidere og mer produktive ansatte.

Lurer du på hvordan dere kommer i gang? Her kan dere bestille lunsjen med lave skuldre.

Uansett om dere er få eller mange ansatte, er det enkelt å finne en god og sunn lunsjordning som passer deres bedrift.

Gjennom Kolonial.no kan dere få levert alt som trengs til brødlunsjen, eller bestille ferdige lunsjretter om dere har en hektisk uke. Har dere noen til å tilberede maten for dere finner dere også over 800 oppskrifter på varmretter som metter mange.

Og dere må for all del ikke glemme tiden før og etter lunsj! Med et klikk kan dere bestille enkle og oppkvikkende mellommåltider som holder blodsukkeret på topp hele dagen.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av .