At Dolphin Group mandag leverte inn konkursbegjæring var ikke uventet. Det som blir interessant nå er å se hva som skjer med skipene Dolphin har leid, mener analytikere.

Konkursbegjæringen i Dolphin kom litt tidligere enn kredittanalytiker Øystein Bogfjellmo i SEB ventet. Gitt forventninger om et rekordlavt ratenivå og flåteutnyttelse ventet han at Dolphin vil komme i en likviditetsskvis i starten av 2016.

Kredittanalytiker Magnus Vie Sundal i DNB Markets mener heller ikke at konkursen var uventet, selv om han i første omgang hadde ventet en konvertering av gjeld til egenkapital. Han mener at det som blir spennende i dette tilfellet er hva som skjer med skipene.

Dolphin leaser i dag tre 3D-skip fra GC Rieber Shipping, og dersom en av de eksisterende aktørene tar over disse skipene vil det være fire internasjonale aktører i seismikkmarkedet, mot dagens fem.

- Alt annet likt, så vil dette være positivt fordi at det kan trigge en tidligere prisøkning i kontraktmarkedet enn først antatt, sier Bogfjellmo til TDN Finans.

Kan være positivt for andre aktører

Vie Sundal mener det vil være positivt for andre aktører dersom de tas ut av markedet.

Videre sier Bogfjellmo at det er viktig å huske på at denne konkursbegjæringen skjer på grunn av et veldig svakt seismikkmarked. Han venter at etterspørselen i markedet vil falle ytterligere 20 prosent i 2016. SEB-analytikeren ønsker ikke å spekulere i andre mulige konkurser.

Vie Sundal venter ikke å se mange konkurser fremover, og viser til at restrukturering av gjeld historisk sett har en bedre «recovery» for kreditorer. Unntaket, mener han, kan være enkelte «single-asset»-selskaper innen rigg.

Fremover venter Vie Sundal at antall mislighold og restruktureringer kommer til å stige kraftig innen både rigg og supply. Utfordringene for bransjen er at det har vært en reduksjon i antall prosjekter og et fall i inntekter og gjeldsbetjeningsevne, at det har vært en kraftig flåtevekst i mange segmenter innen OSV og rigg, og at det er stengte kapitalmarkeder for refinansiering, mener han.

Venter skipene blir værende i markedet

Analytiker Jørgen Andreas Lande i Clarksons Platou Securities venter at skipene vil bli værende i markedet, og viser til at de er moderne. Han mener skipene vil være attraktive fra et kostnadsperspektiv.

«Men i dagens marked er skip mer en forpliktelse enn en eiendel», skriver Lande.

Lande anslår prisen på multiklientbiblioteket til Dolphin til mellom 65 og 70 millioner dollar. Han venter at interessen vil være solid, men til konkurspriser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Merkel lover merkbar reduksjon i flyktningstrømmen

Oljeprisen raser

- Nesten positivt at oljeprisen er lav nå

Se DNTV: 45 sivile drept i angrep nær Damaskus

45 sivile drept i angrep nær Damaskus
Disse bildene viser ødeleggelsene i Douma, en av flere opprørskontrollerte byer i nærheten av Syrias hovedstad Damaskus som ble angrepet søndag. Den syriske hæren skjøt raketter mot Douma, mens uidentifiserte fly slapp bomber over byen.
00:32
Publisert: