Oslo Tingrett har dømt de to daghandlerne Svend Egil Larsen og Peder Veiby til henholdsvis fengsel i 90 dager og 120 dager for markedsmanipulasjon. Dommen er betinget med en prøvetid på to år.

- Dommen er veldig overraskende for meg og min advokat, sier Svend Egil Larsen til DN.no.

Dommen var enstemmig.

Markedmanipulasjon
De to var tiltalt for markedsmanipulasjon etter å ha gjennomført en rekke handler rettet mot en aksjerobot eid av det utenlandske meglerhuset Timber Hill.

Les også: Krever fengsel for «robotlurerne»

- Retten mener vi har manipulert hele markedet. Det er vi uenige i, sier Larsen til DN.no.

De to tiltaltes forsvarere argumenterte under rettssaken for at de to daghandlerne ikke har gjort noe ulovlig. Anders Brosveet, Veibys forsvarer, mente at man vanskelig kan hevde at Veiby og Larsen har manipulert markedet, når ingen rasjonell investor ville tolket signalene fra deres handler slik Timber Hills aksjerobot gjorde det.

Les mer om dette her: - De straffet en uvettig maskin

Oslo Tingrett er altså ikke enig i det.

Mener de handlet med forsett
Veiby er domfelt for 42 aksjehandler, mens Larsen er dømt for 30 tilfeller. I dommen er det store antallet handler ansett som straffeskjerpende. Det er også vurdert som straffeskjerpende at handlene er gjennomført over lang tid.

Handlene er i hovedsak gjennomført fra novemer 2007 til mars 2008, men Veiby fortsatte å handle også etter at det omtalte handelsmønsteret hadde utløst børspause i Odfjell B-aksjen.

Les mer: <b>Oslo Børs advarte mot robothandel </b>

Tingretten mener også at de to har handet ned forsett, noe som også er straffeskjerpende.

Gevinsten inndras
Ifølge dommen inndras gevinsten fra handlene. For Larsens del er det snakk om 105.000 kroner, mens det fra Veiby inndras 165.000 kroner.

Larsen og Anders Brosveet, Veibys forsvarer, opplyser til DN.no at de vil anke dommen.

Les hele dommen her.

Her kan du lese mer fra vår dekning av robotmanipulasjonssaken:

<b>Oslo Børs advarte mot robothandel </b>

<b>- Er jeg ugress Børsen vil luke bort? </b>

<b>- De må tåle å tape penger</b>

<b>- Dukket ikke opp på radaren</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.