På DN-konferansen Maktens språk diskuterte toppsjefen i Hill+Knowlton EMEA Lars Erik Grønntun og Agenda-leder Marte Gerhardsen om Trump og Brexit er tegn på at makten snakker over hodet på folk flest.

Grønntun fremhever hvor alvorlig det er at folk i Storbritannia har mistet tilliten til dem som leverer fakta: media, politikere, embedsverk og eksperter. PR-sjefen viste til en undersøkelse fra Ipsos.

- Folk oppgir at de stoler dobbelt så mye på en frisør som en journalist. Så ser vi at tradisjonelle medier bryter sammen. Det skaper ekkokamre der løgn, sladder og ufundert kunnskap pløyes ut. Alt dette gjør at fakta blir utfordret, mener Grønntun.

Populistenes metode

Marte Gerhardsen i den LO-finansierte tankesmien Agenda påpeker at tillitskrisen mellom folk og eliten ikke løses med retorikk, men politikk.

- Årsaken til at populister ikke har like stort spillerom i Norge er små forskjeller mellom folk og høy tillit. Vi må sørge for at det fortsetter, sier Gerhardsen.

Hun viser til tre kjennetegn på både venstre- og høyrepopulister: Å fremstille folk som en gruppe, men der ikke alle er med. Og en annen gruppe som motsats: Eliten, media og eksperter. Og sist: Det er én gruppe som har skylda for alle problemene i samfunnet.

Men når Trump og Brexit er symptomer på bristende tillit, hva bør eksperter og politikere gjøre, spurte debattleder Kjetil Bragli Alstadheim.

Saken fortsetter etter billedgalleriet:

 

- Det vi ikke bør gjøre er å kritisere folk for å føle frykt. En av grunnene til at Remain-kampanjen tapte er at den aldri klarte å levere følelsene for hvorfor EU-medlemsskap er det rette. Vi har behov for at politikere kommuniserer både fakta og emosjoner, sier Grønntun.

Ordfiender

Selv om Marte Gerhardsen mener ny politikk er viktigere enn retorikk, er hun enig med Gjermund Stenberg Eriksen, forfatter av TV-serien Mammon som innledet før Grønntun og Gerhardsen. Han påstår at altfor mange som deltar i den norske debatten er "ordfiender", folk som mener at norske politikere aldri kan være i nærheten av amerikanske politikere i ordkunst fordi det ikke passer nordmenn. Eriksen mener at selv om politikere ikke kan kopiere Obama og hans kolleger, har nordmenn mer å gå på.

- Jeg er enig i at vi kan tørre litt mer og sørge for at forholdene for en god politisk debatt er tilstede, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: Det går kanskje litt for fort i svingene i advokatserien «Aber Bergen» dnPlus

Blir rådgiver i amerikansk investeringsselskap

SE OGSÅ:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.