Mens meningsmålingene pekte Hillary Clintons vei før valgdagen, var det likevel Donald Trump som ble USAs 45. president til slutt.

TV 2 hadde på forhånd varslet at de skulle være først ute med det endelige resultatet, og la litt over halv seks ut saken «Donald Trump er USAs neste president» – flere timer før etablerte nyhetskanaler som CNN.

På Facebook poengterte TV 2s lesere humoristisk at det var umulig å kåre en vinner så tidlig.

«TV 2 bringer deg nyheter så raskt at til og med selve hendelsen ikke klarer å holde følge», skrev en Facebook-bruker.

LES OGSÅ: Færre unge stemmer kan ha gitt meningsmålingsbom

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning understreker at han ikke kjenner til TV 2s analyser, men poengterer at det ikke er mulig å være 100 prosent sikker så tidlig på døgnet.

– De viktigste delstatene hadde ennå ikke blitt talt opp, så det var fortsatt en mulighet for at Hillary Clinton kunne vinne på det tidspunktet. Så er spørsmålet hvor sikkert du ønsker at informasjonen skal være før du går ut med noe, sier Bergh.

– Ville du gått ut med slik informasjon så tidlig?

– Nei, ikke med 100 prosent sikkerhet. Jeg ville ha ventet litt lenger, sier Bergh.

Hjertet hoppet

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 innrømmer at hjertet hoppet litt ekstra da kanalens tallknusere Kjetil Løset og Terje Sørensen gikk ut med bastante meldingen så tidlig. Hun er derimot ikke i tvil om at det var en riktig beslutning å publisere lenge før flere amerikanske medier gjorde det samme.

– Grunnen til at vi kunne publisere dette så tidlig er fordi vi har noen ekstremt dyktige tallknusere. De har truffet riktig på alle de siste valgene i Norge, Sverige og USA, sier Solbrække.

– Men er det litt gambling også?

– Nei, det er ikke gambling. Vi hadde ikke gått ut med dette hvis vi ikke var sikre, og det gjøres med konkrete analyser som grunnlag, sier TV 2-direktøren.

Får professorstøtte

TV 2 får støtte fra jusprofessor og meningsmålingsekspert Johan Giertsen. Han driver det analytiske nettstedet Poll of polls som tar for seg meningsmålinger i Norge. Han er ikke enig med valgforsker Bergh, og beskriver TV 2-nyheten som «formidabel».

– Det er en helt reel analytisk prestasjon. Jeg vet hvordan TV 2s tallknusere, Kjetil Løset og Terje Sørensen, jobber med dette, og de har evnen til å skille det vesentlige med det uvesentlige. Det er langt fra tilfeldig at de klarer å komme med denne nyheten så tidlig, sier Giertsen.

Han viser til at særlig Sørensen har evnen til å koble alt fra alderssegmentering til næringsliv for å finne riktig vinner til slutt.

LES OGSÅ:Investor Christen Sveaas om Trump-seieren

– Sørensens kunnskap om dette er sjelden. Han har en unik kapasitet og det viser også de siste valgene han har dekket. Det har vært riktig resultat hver eneste gang, sier Giertsen.

NRK: Ville være trygge

Solbrække i TV 2 tror grunnen til at amerikanske medier holdt igjen med å kunngjøre vinneren er på grunn av blemmen de gjorde ved presidentvalget i 2000. Da meldte flere etablerte nyhetsaktører at Al Gore hadde vunnet Florida, noe som ville ha betydd at han hadde vunnet presidentvalget. Noen timer senere kom derimot kontrabeskjeden om at det var George W. Bush som hadde vunnet.

Redaksjonsleder Ole Eivind Henden i Dagsrevyen sier NRK aldri hadde noen ambisjon om å være først med å kunngjøre hvem som ble USAs neste president.

– Vil ville være helt trygge før vi publiserte nyheten. Da alle stemmene ikke var telt opp, så var vår vurdering at vi skulle vente. Så har TV 2 en annen policy. Men jeg har ingen tanker om det er riktig eller feil, sier han.

NRKs valgsendinger mellom 21.30 og 03.00 endte på 303.000 seere med en andel på 41,5 prosent. 106.000 var også innom NRKs sendinger på nett.

TV 2 Nyhetskanalen endte på en dagsandel på 9,1 prosent i aldersgruppen 12 år og oppover, noe som er årsrekord for kanalen.

 

Les også:

Hvor ble det av den påståtte Trump-kollapsen i aksjemarkedet?

Trump sender Børsen ned

Oljeprisene bråsnudde da Trumps seier var i boks  

 

Se video:

Trump i seierstalen: - Hun kjempet veldig hardt
Donald Trump holder seierstale etter at det ble klart at han blir USAs neste president.
02:02
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.