Både Norge og Sverige er blant landene som risikerer å bli dratt inn i en langvarig valutakamp som startet i Asia.

Advarselen kommer fra økonomiprofessor Nouriel Roubini, også kjent som Dr Doom, i en kronikk på debattsiden Project Syndicate som di.se refererer.

I nok et forsøk på å stimulere den svake økonomien i Japan vedtok den japanske sentralbanken i oktober å øke sine enorme obligasjonskjøp, såkalte kvantitative lettelser, til nivåer som ingen tidligere har sett maken til.

Dette har presset yen-kursen bratt nedover og sendt sjokkbølger gjennom Japans konkurrenter i Asia. Ifølge Roubini så vil sentralbankene i Kina, Sør-Korea, Taiwan og Thailand temmelig raskt følge etter med egne tiltak for å svekke sine valutaer for ikke å tape konkurransekraft til Japan.

Sprer seg

Dette vil deretter spre seg til Europa, der både den europeiske sentralbanken ECB og sentralbankene i Sveits, Sverige og Norge pluss enkelte andre står på terskelen til å gjennomføre kvantitative lettelser eller andre ukonvensjonelle tiltak for å hindre stigende valutakurser, skriver Nouriel Roubini.

Ifølge Roubini risikerer sentralbankenes tiltak å føre til en spiral av stadig eskalerende valutakamp, der også USA kan bli tvunget til å avbryte sin vei mot høyere rente dersom dollaren skulle bli alt for sterk.

Det grunnleggende problemet ifølge Roubini er regjeringenes overdrevne spareiver etter finanskrisen, som har medført at sentralbankene knapt har har hatt andre alternativ enn å føre en stadig mer ekstrem lavrentepolitikk.

- En mye bedre angrepsmåte i utviklede økonomier ville vært mindre kortsiktig budsjettinnstramminger og større investeringer i produktiv infrastruktur i kombinasjon med troverdige tiltak for langsiktig bedring av budsjettbalansene - og mindre aggressiv rentepolitikk, skriver Roubini.

 

Les også: Asia i dag: Frykt for valutakrig

 

- Sentralbankene i dag vet ikke hva de holder på med  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.