Hovedindeksene på Wall Street ble kraftig løftet torsdag etter en ruglete uke. Markedet reagerte positivt på at Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis lovet også å gjøre "hva som helst" innenfor sitt mandat for å redde euroen. Nasdaq-indeksen endte på sitt høyeste nivå siden 2000, og S&P500-indeksen steg til det høyeste nivået på fire år.

Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt renten uendret, men besluttet sitt program for obligasjonskjøp.

Den europeiske sentralbanken har besluttet program-«modalitetene» for obligasjonskjøp. Sentralbanksjef Mario Draghi opplyste at det vil være et fullt effektivt backstop for ØMU for å unngå store potensielle utfordringer for prisstabilitet i euroområdet.

Les: Her er Draghis masterplan

I riktig retning
- Vi er i en periode hvor vi skreller av løken lag for lag, alle usikkerheter, hva som kommer til å skje i Europa og hva som kommer til å skje her, sier investor Dan Veru ved Palisade Capital Management LLC til Bloomberg.

- Jeg tror Draghi seriøst prøver å sende Europa i riktig retning.

- Nyhetene fra Europa gir en boost i markedet. Det virker som om investorene var skeptiske til om Den europeiske sentralbanken ville få gjennom forslaget om ubegrenset oppkjøp av statsobligasjoner, så dette hjelper, sier investeringssjef Jack Albin ved Harris Private Bank til CNN Money.

Positiv nedgang
- På en måte fikk vi oss en overraskelse ved at Mario Draghi leverte, siden politikerne i Europa har et skuffende mønster, sier direktør for internasjonal analyse ved Charles Schwab & Co til Marketwatch.

- De økonomiske dataene var også bra. Det var tre ting som viste en potensiell bedring i arbeidsmarkedet, legger hun til.

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var ned til 365.000 pr 1. september sammenlignet med 374.000 uken før.

«Retningen på antall førstegangssøkere er helt klart oppmuntrende. Forbedringen ser ikke ut til å være betydelig, men vi beveger oss i riktig retning», sier makrostrateg Millian Mulraine i TD Securities til Bloomberg News.

Ny smarttelefon trakk opp
Amazon steg 2,17 prosent etter at The Verge skrev at selskapet som er verdens største internettforhandler kan lansere en smarttelefon i nær fremtid. Apple steg 0,90 prosent.

VeriFone Systems falt 13,65 prosent etter at selskapet rapporterte resultater for tredje kvartal som var under analytikernes forventninger.

Bank of America som er USAs nest største långiver rangert etter eiendeler, steg med 4,91 prosent etter at banken har gått med på å selge Strategic Partners til Partners Group Holding og Avista Capital Partners.

Bank of Amerika har solgt eiendeler for mer enn 50 milliarder dollar siden Brian T. Moynihan tok over som administrerende direktør i 2010, ettersom banken må øke kapitalnivået for å imøtekomme strengere internasjonale regler.

Amerikanske børsindekser ved stengetid klokken 22 norsk tid:

Les også:
Knallsterk jobbvekst i USA
Her er Draghis masterplan
Kraftig børsoppgang etter ESB-tiltak
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.