Sentralbanksjef Mario Draghi sier på pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet torsdag at de høye rentene på enkelte lands statsgjeld er uakseptable og at det må gjøres noe med dem.

- Risikopremier som er knyttet til frykt for oppløsning av euroen er uakseptabelt. Euroen er ikke reverserbar, understreker sentralbanksjefen.

Han lanserer imidlertid ikke nye og konkrete tiltak som er rettet inn mot å dempe de høye rentene for de mest utsatte landene i eurosamarbeidet, som Spania og Italia. Han antyder likevel at sentralbanken kan starte opp igjen med støttekjøp av statsgjeld utstedt av de mest utsatte nasjonene.

- Rådet kan, innen mandatet med å sikre prisstabilitet på mellomlang sikt og med tanke på sin uavhengighet i fastsettelsen av pengepolitikken, gjennomføre direkte, åpne markedsoperasjoner av en størrelse som er passende for å nå målet, sier Draghi.

Han understreker at sentralbanken kan treffe ytterligere ikke-standardiserte tiltak og at den vil bruke de kommende ukene til å utforme disse. Begrunnelsen for å bruke slike tiltak er at pengepolitikken ikke virker som den skal dersom rentene på enkeltlands statsgjeld er for høye.

- Over de kommende ukene vil vi utforme de riktige egenskapene for slike tiltak, sier Draghi.

Skuffelse i markedet
De store børsene i Europa reagerte med umiddelbar skuffelse etter at pressekonferansen startet. I Frankfurt falt Dax-indeksen 1,44 prosent, mens hovedindeksen Ibex35 i Madrid var ned hele fem prosent.

Oslo Børs falt også markert torsdag ettermiddag. Hovedindeksen er i skrivende stund ned 1,13 prosent til 418,93 poeng.

- Med uttalelsene fra London i forrige uke ventet markedet noe annet og mer fra Draghi, men fikk det ikke, skriver sjeføkonom Christian Tegllund Bjaaberg i en oppdatering fra FIH Erhvervsbank ifølge Ritzau Finans.

Tidligere har sentralbanken brukt mer enn 200 milliarder euro på støttekjøp av statsgjeld gjennom sentralbankens såkalte SMP-program (Securities Market Programme).

- Vi hadde ventet at han ville aktivere SMP-programmet, men han valgte å utsette det ytterligere i et par uker. Sannsynligvis fordi han ennå ikke har backing til dette trekket fra Tyskland. Den tyske posisjonen er velkjent i form av motstand mot å kjøpe i obligasjonsmarkedene, skriver Bjaaberg.

Enorme forventninger
Sentralbanksjefen skapte selv enorme forventninger til pressekonferansen etter at han i forrige uke uttalte at han innenfor sentralbankens mandat vil gjøre det som må til for å redde euroen.

- Og tro meg, det vil være nok, la han til.

Da meldingen om dagens rentebeslutningen kom klokken 13.45 torsdag inneholdt den imidlertid ingen nye signaler fra sentralbanken. Renten ble som ventet holdt i ro på rekordlave 0,75 prosent.

Mange spekulasjoner
I forkant av pressekonferansen har spekulasjonene gått om hvilke tiltak sentralbanken faktisk kan gjennomføre. Oppsummert har spekulasjonene stort sett dreid seg om følgende tiltak:

  • Nye markedsoperasjoner. Før jul ifjor lanserte Draghi et tiltak med billige treårslån, omtalt som LTRO, til bankene. Tiltaket ble svært godt mottatt i markedene og et mulig tiltak vil være å tilby en ny runde med slike lån.
  • Støttekjøp av statsobligasjoner. Så langt har ECB gjort støttekjøp av statsgjeld for tilsammen 211,5 milliarder euro gjennom det såkalte SMP-programmet (Securities Market Programme).
  • Gi banklisens til krisefondene. Ifølge anonyme kilder i ECB som Bloomberg News har snakket med går ECB-sjefens plan ut på å gi krisefondet ESM/EFSF banklisens, slik at fondet kan låne penger fra sentralbanken til å gjøre oppkjøp av statsobligasjoner i primærmarkedet.

LES MER: - Stor risiko for skuffelser

Uendret rente i eurosonen

- Å håpe på den store kanonen virker nesten naivt

- Forventningene er enorme

- Kan være noe stort på gang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.