Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB har skapt skyhøye forventninger i markedene etter han i forrige uke uttalte at han vil gjøre det som er nødvendig for å redde euroen og la til

- Spørsmålet man stiller seg nå er hva ECB vil komme opp med på ukens pengepolitiske møte, skriver makroanalytiker Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets.

Rentemøtet i ECB er det definitive høydepunktet i en uke som forøvrig er fullspekket med store begivenheter:

ONSDAG

  • Aktivitetsindekser (PMI-indekser) fra blant annet Kina, Norge, eurosonen og USA (ISM-indeksen for industrien)
  • Todagersmøtet i rentekomiteen (FOMC) i USAs sentralbank Federal Reserve avsluttes med offentliggjøring av rentebeslutningen

TORSDAG

  • Rentebeslutning fra Storbritannias sentralbank Bank of England
  • Rentebeslutning og pressekonferanse i Den europeiske sentralbanken ECB

FREDAG

  • Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter, med blant annet sysselsettingsvekst (nonfarm payrolls) og arbeidsledighetsrate

- Selv om vi kan se frem til et FOMC-møte på onsdag kveld, så er mesteparten av fokus denne uken på ECB. ECB-sjef Mario Draghi har med sin uttalelse om at ECB kommer til å gjøre det som kreves for å bevare euroen økt forventningene til at banken nå er klar til å spille en mer aktiv rolle i krisehåndteringen, skriver analytiker Johan Javeus i morgenrapporten fra SEB mandag.

Ifølge Bloomberg News sier to anonyme kilder i ECB at Draghis plan blant annet skal dreie seg om å bruke eurosonens krisefond (EFSF/ESM) til å gjøre støttekjøp av statsobligasjoner i førstehåndsmarkedet, samtidig som ECB gjennom sitt eget program (SMP) forsterker effekten ved å gjøre støttekjøp i annenhåndsmarkedet.

Det skal også være diskusjoner om nok et rentekutt og en ny runde med billiglån til bankene, omtalt som LTRO.

Gjentar Draghis budskap
- At det kan være noe stort på gang blir også antydet av Jean Claude Juncker, leder av eurogruppen, som bekrefter at EFSF og ECB arbeider med en plan om å få ned lånekostnadene i Sør-Europa, skriver Javeus.

Juncker, som leder den såkalte eurogruppen, som består av finansministrene i eurosonen, uttaler i intervjuer med Le Figaro og Sueddeutsche Zeitung at eurogruppen også er villig til å sikre stabiliteten i eurosamarbeidet «ved bruk av alle midler»

- Vi har kommet til et kritisk punkt, men vi må finne en ramme og en takt og vi vil samarbeide med ECB, sier Juncker til Le Figaro ifølge TDN Finans.

Flere viktige tall
Selv om Draghi kommer til å stikke av med mye av oppmerksomheten, vil flere av de andre nøkkeltallene også kunne gi utslag i markedene.

- Uken byr på masse godteri. Innkjøpssjefindekser for industrien og i tjenestesektoren for mange land blir en temperaturmåle for den globale konjunkturen. Og antagelig blir de amerikanske arbeidsmarkedstallene på fredag som vanlig aller viktigst, der det er ventet en marginal oppgang i sysselsettingen, skriver økonomene i Danske Markets i en oppdatering mandag.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News er det ventet at antall sysselsatte økte med 100.000 personer utenfor jordbruket i juli, mot en oppgang på 80.000 forrige måned. Ledighetsraten ventes uendret på 8,2 prosent.

Les også:

- Tomme tønner ramler mest, eller?

- Klar til å gjøre det som er nødvendig for å bevare euroen

- 90 prosents sannsynlighet for at Hellas vil forlate euroen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.