Nordmenn ønsker seg ikke bare til utlandet på grunn av lavere priser, men først og fremst på grunn av et varmere klima, viser siste utgave av det månedlige Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

Ut mot havet
Med milde vintre og mange soldager topper Spania listen over landene hvor nordmenn helst vil kjøpe fritidsbolig. Deretter følger Italia, USA, Sverige, Hellas, Danmark, Tyrkia og Finland.

De mest populære fritidsboligene blant de norske husstandene som vurderer kjøp i utlandet, er boligene med nærhet til sjøen. Det eneste landet der nordmenn ikke setter nærhet til sjøen høyest er i Finland, der er det fritidsboliger i skogen eller i innlandet som gjelder.

Jakter på solen
På spørsmål om hva som er de viktigste årsakene til at folk planlegger å kjøpe fritidsbolig i utlandet, svarer et flertall at ønsket om å komme til et bedre klima er den viktigste årsaken.

Det at det er billigere å bo i utlandet, samt et ønske om å tilbringe deler av året i utlandet følger etter som viktige kjøpsårsaker. Deretter vil husstandene kjøpe fordi de mener det er for dyrt i Norge, de mener det er en bra investering eller at de har en spesiell tilknytning til landet.

Investering og tilknytning
Tross et betydelig prisfall i Spania og store deler av Europa, kommer «bra investering» nest sist ut i forhold til kjøpsårsaker som er viktige. Det å ha en spesiell tilknytning til landet er i denne sammenhengen den minst viktige kjøpsårsaken.

Den yngste aldersgruppen skiller seg klart fra de andre ved at de i liten grad mener «bra investering» er en viktig kjøpsårsak. Det å ha en spesiell tilknytning til landet som kjøpsårsak står sterkest blant den yngste aldersgruppen.

Omtrent fem prosent av husstandene svarer at de vurderer å kjøpe fritidsbolig i utlandet, omregnet til antall husstander så vil dette tilsi omtrent 100.000 husstander.

Les også: Slik finansierer nordmenn hyttedrømmen

- Bør sjekke litt før de begynner å drømme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.