- Folk har et bilde av alt de kan gjøre når de pensjonerer seg som 62-åring, men så skjønner de at de faktisk må jobbe lenger, sier pensjonsøkonom Kristin Myrmo i Sparebank 1 til DN.no.

Pensjonsreformen åpner nemlig for at de fleste kan velge å ta ut pensjonen sin allerede fra fylte 62 år. Om de i praksis kan det, er en helt annen sak.

- Mange tror at pensjonsalderen i Norge er satt ned til 62 år etter Pensjonsreformen. I praksis er Pensjonsreformen en heving av pensjonsalderen i Norge, sier Myrmo.

Ikke realistisk med tidligpensjon
Poenget er at den årlige pensjonsytelsen blir lavere jo tidligere man starter uttaket.

 



- Mange blir overrasket når de skjønner dette, for de ser at den årlige pensjonsutbetalingen blir så lav at det ikke er realistisk å pensjonere seg når er 62 år, sier pensjonsøkonomen.

Dagens unge må regne med å jobbe til de er langt over 70 år for å få samme pensjon som sine foreldre, forteller Myrmo.







De yngre får mindre
Myrmo forklarer at målet med Pensjonsreformen er at vi skal jobbe lenger. Det lønner seg å jobbe lenge samtidig som det taper seg å slutte å jobbe tidlig.

Fordi vi lever lenger justeres pensjonene for dette, såkalt levealdersjustering. I praksis betyr det at yngre årskull får lavere pensjoner enn de som er eldre.

- På en gjennomsnittlig inntekt på 453.000 kan en som er 40 år i dag regne med å få rundt 29.000 lavere pensjon i året fra folketrygden enn de som er eldre, sier Myrmo.

Hun har regnet ut hvordan dette slår ut for tenkte personer med ulik alder, som har inntekt på 453.000 og begynte å jobbe da de var 25 år.



Planlegg før du drømmer
Ønsker du å gå av med pensjon når du er 62 år må du spare store beløp på egenhånd, sier Myrmo.

- Vanlige lønnsmottakere uten særlig formue bør sjekke litt før de begynner å drømme, mener pensjonsøkonomen.

DN.no skrev i januar om en undersøkelse nettbanken Nordnet hadde gjennomført om interesse og planer for pensjon. Flertallet av befolkningen tror de kommer til å reise mer, gå av før tiden og ha like mye eller mer penger som pensjonist enn i dag, men de færreste sparer privat til pensjon.

Les: Vi har ikke filla peiling på pensjon

- Mange begynner ikke å tenke på pensjon før de er 50, da er det litt for sent, sier Myrmo.

Hun mener at man bør begynne å planlegge økonomien i forhold til pensjon senest når man er 40 år.

Les også: En million nordmenn kan havne i pensjonsfelle

<b>Finansdepartementet advarer mot tidlig pensjon</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.