Kjører du barna til barnehagen i firmabilen? Bruker du firmabilen på ferie om sommeren? Vær på vakt!

I nesten halvparten av de kontrollerte sakene som skatteoppkreverne i Skatt øst gjorde i 2010, ble det avdekket privat bruk av firmabil som skulle vært innrapportert som skattepliktig.

Arbeidsgivere som ennå ikke har innrapportert skattepliktig privatbruk av firmabil for inntektsåret 2010 eller har gjort feil i beregningen, kan ta med beløpet i den siste lønns- og trekkoppgaven og årsoppgaven for 2010. Fristen for årsoppgaven er 31. januar 2011.

- Det kan bli dyrt å ikke melde fra om fri bil innen fristen. Blir det sannsynliggjort at en har brukt arbeidsgivers bil til privat bruk uten at dette er innrapportert, kan det bli ilagt tilleggsskatt på opptil 60 prosent, sier avdelingsdirektør Odd Woxholt ved innkrevingsavdelingen i Skatt øst i en pressemelding.

 

Han forteller at det i 2010 ble gjennomført 127 kontroller av skatteoppkreverne i region øst. I 58 av sakene var bruk av fri bil ikke tatt med i lønns- og trekkoppgaven. I disse sakene ble det skattepliktige beløpet økt med 105.000 kroner i gjennomsnitt.

Eksempelvis ble en firmabilbruker med en Mercedes R-klasse som var leaset i tre år påført en inntektsøkning 462.100 kroner.

Arbeidstakers private bruk av arbeidsgivers bil er i utgangspunktet en skattepliktig fordel. Bruk av arbeidsgivers bil i ferien, til å hente barna i barnehagen, og andre private gjøremål medfører at fordelen av ”fri bil” blir skattepliktig. Fordelen skal det betales skatt og arbeidsgiveravgift av.

Her kan du lese DNs firmabiltest 2010: Jakten på et brekk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.