Det greske statsgjeldsmarkedet stupte mandag, på økende frykt blant investorene om at landet vil komme til å måtte restrukturere gjelden sin på tross a den foreslåtte hjelpepakken på 45 milliarder euro fra det internasjonale samfunnet.

Renten på gresk statsgjeld med to års løpetid hoppet tre prosentpoeng mandag, den største oppgangen siden landet ble med i eurosamarbeidet for ni år siden.

Rentene i obligasjonsmarkedet beveger seg i motsatt retning av obligasjonsprisene.

Renten sluttet mandag på 13,522 prosent. Det er den høyeste renten på kortsiktig statsgjeld i hele verden, ifølge den amerikanske banken Brown Brothers Harriman, skriver Financial Times.

Euroen fortsatte å falle mot dollaren, og falt til sitt laveste nivå siden august.

Øker presset
Europeiske ledere økte presset mot Tyskland for at landet raskt skal bestemme seg for om det kommer til å bidra med sin andel av hjelpepakken i samarbeidet mellom landene i eurosonen og det internasjonale pengefondet IMF.

Den franske finansministeren sa mandag at man nå har dårlig tid for å få på plass de endelige betingelsene for Hellas.

Samtidig sier sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i Den europeiske sentralbanken (ESB) i et intervju med Wall Street Journal at han er sikker på at medlemslandene i eurosonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) vil komme med en rask løsning på nødlånet til Hellas, ifølge TDN Finans.

Analytiker Michael Hart i Citigroup er derimot ikke like optimistisk.

- Hellas-situasjonen vil ikke løse seg raskt. Dette reflekterer motstanden mot gjennomføringen både i EU og på gresk side, spørsmål som om hva som er tilstrekkelig beløp for å dekke årets behov, bekymringer rundt restrukturering av gjeld og mangelen av en bredere debatt om EUs institusjonelle rammeverk rundt medlemsland som er uenige, sier Hart til Wall Street Journal.

Står enda verre til
I forrige uke ble det kjent at det står enda verre til med Hellas' budsjettbalanse enn tidligere antatt. Ifølge en rapport fra Eurostat var underskuddet ifjor på 13,6 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), det nest høyeste blant EUs 27 medlemsland.

Les også: - Dere kommer til å miste skjorten

Hellas har også den nest høyeste gjeldsbelastningen blant landene i EU. Ifølge Eurostat-rapporten utgjorde statsgjelden 115,1 prosent av bnp ved utgangen av fjoråret.

Fredag ba den greske statsministeren George Papandreou formelt om krisehjelp fra EU og IMF.

Les mer: Hellas ber om umiddelbar hjelp

Flere andre europeiske nasjoner sliter også med store underskudd og høy statsgjeld (se tabell nederst i saken). I dag har også rentene i mange av disse landene steget markert.

De største underskuddene i 2009
(2008-tall i parantes)

(Kilde: Eurostat)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.