I fjor ble Apple sammen med fem store amerikanske forlag dømt for ulovlig prissamarbeid på e-bøker. Saksøkerne i massesøksmålet mot Apple krevde en erstatning på 840 millioner dollar, tre ganger summen de mente Apple hadde overpriset e-bøkene med.

Mandag denne uken sendte Apples advokater et brev til dommeren i saken, med beskjed om at det var inngått et forlik med saksøkerne om størrelsen på erstatningen.

Summen er i øyeblikket ikke kjent, den skal først godkjennes av domstolen. Men selv etter at den er godkjent kan partene ønske å holde den hemmelig. Det er dog lett å anta at summen ligger et sted mellom 280 millioner dollar - den estimerte summen prissamarbeidet skal ha resultert i - og erstatningskravet på 840 millioner dollar.

Ønsket ikke priskrig

Da Apple gikk inn i e-bokmarkedet var Amazon og andre nettbasert aktører klare for priskrig, og marginene på e-bøker var allerede presset. Apple fikk derfor med seg flere store forlag på et prissamarbeid som skulle avverge priskrig og marginskvis.

Saken har vært svært pinlig for Apple og de aktuelle forlagene.

Les også:
Eboktrøbbel kan koste Apple en milliard dollar
USA ber om streng regulering av iTunes
Apple felt for å ha manipulert prisene på e-bøker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.