Den europeiske sentralbanken ECB kutter styringsrenten til 0,5 prosent, opplyser banken i en pressemelding etter torsdagens rentemøte.

På forhånd var det en viss forventning om at renten ville bli kuttet på dagens møte.

Blant de 65 spurte økonomene i Bloomberg News' konsensus, var det 26 som ventet en uendret rente på 0,75 prosent, mens resten ventet et rentekutt på 25 punkter.

Forrige gang renten ble endret var i juli 2012 da den ble kuttet med 25 basispunkter til 0,75 prosent.

Styringsrenten er minimumsrenten bankene må betale når de ønsker å låne penger i ECB. Siden dette er prisen bankene må betale for å hente likviditet i sentralbanken, fører endringer i nivået på denne renten til endringer i nivået på bankenes egne utlånsrenter.

ECB holder samtidig den marginale innskuddsrenten uendret på 0,0 prosent. Dette er fastrenten bankene får for overnatten-innskudd i sentralbanken.

Den marginale utlånsrenten, som er fastrenten bankene må betale for overnatten-lån, kuttes 50 basispunkter til 1,0 prosent fra 1,50 prosent.

Sentralbanksjef Mario Draghi vil presentere begrunnelsen for renteendringene på en pressekonferanse klokken 14.30.

LES OGSÅ:

- Det er ting på gang her

- Krisen er langt fra over

Europa har ingen plan B (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.