I forkant av undersøkelsen var det knyttet spenning til hvordan banksektoren forholder seg til Storbritannias EU-utmelding.

Det er imidlertid lite som tyder på at resultatet av folkeavstemningen har hatt en negativ innvirkning på utlånsforholdene.

«Når man skiller bankenes svar på landnivå mellom svar avgitt før og etter Storbritannias folkeavstemning om EU-medlemskap, kan det ikke identifiseres noe negativt sjokk for tilbud eller etterspørsel av kreditt», heter det i rapporten fra ECB.

Følg markedene på DN Investor

Sentralbanken understreker likevel at det kan være for tidlig for bankene å vurdere de økonomiske konsekvensene av utmeldingen.

– Det er ikke sånn at investeringene bråstopper på det europeiske kontinentet selv om britene skal ut av EU-samarbeidet. Den overordnede konklusjonen er som ventet, sier Pål Ringholm, analysesjef for kredittobligasjoner i Swedbank.

Meglerhuset Swedbanks kredittsjef Pål Ringholm er ikke overrasket over resultatene fra ECBs undersøkelse. Foto: Ida von Hanno Bast
Meglerhuset Swedbanks kredittsjef Pål Ringholm er ikke overrasket over resultatene fra ECBs undersøkelse. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Etterspørselen etter lån økte jevnt i eurolandene med størst BNP i forrige kvartal, med unntak av Spania. Bankenes prognoser tyder på at etterspørselen etter lån fra både selskaper og husholdninger vil fortsette å øke de neste tre månedene.

Moderate lettelser

– Bank- og kredittmarkedet synes å fungere, slik som undersøkelsen viser. Obligasjonsmarkedet var helt stille rett før og etter folkeavstemningen, men har tatt seg opp igjen. Enkelte banker har trøbbel, men det er ingen svakheter å spore i kredittmarkedet enn så lenge, sier Ringholm.

Bankene rapporterer om lettelser i lånekrav både til bedrifter og husholdninger. Lettelsene er størst overfor husholdningene.

Utlånsundersøkelsen finner at utfordringer i konkurranseevne er den viktigste faktoren for at lettelsene overfor selskaper vedvarte i andre kvartal av 2016. For tredje kvartal forventer bankene uendrede lånekrav til selskaper, men moderate lettelser for utlån til husholdninger og konsum.

Når styret i den europeiske sentralbanken holder rentemøte torsdag venter flere eksperter at sentralbanksjef Mario Draghi avventer med å lansere en ny stimuleringspakke, til ECB har mer informasjon om effekten av Storbritannias EU-utmelding. Da styret i Bank of England møttes forrige uke holdt de renten uendret av samme årsak.

«Utlånsundersøkelsen styrker våre forventninger om et uendret pengepolitisk standpunkt på ECB-møtet torsdag», heter det i en oppdatering fra Nordea Markets.

– Løsbar krise

29. juli kommer Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA) med resultatene av sin stresstest av bankene i EU. Nordea Markets anslår at noen av bankene som sliter med misligholdte lån, som i Italia, vil motta krav om forbedring fra myndigheten. Et mulig tiltak vil være å dekke kapitalbehovene med finansiering fra det offentlige.

Ifølge Ringholm i Swedbank er situasjonen i Italia mulig å løse, til tross for at italienske banker har 18 prosent råtne lån og ti prosent av balansen plassert i statsobligasjoner.

– I Italia har andelen misligholdte lån stabilisert seg. Hvis EU og Italia finner en pragmatisk løsning mellom kravene som en ny bankunion stiller og samtidig unngår å påføre privatpersoner for store tap, så er situasjonen løsbar. Den italienske bankkrisen handler mest om å unngå å forkludre konstitusjonsreformen som er på trappene, sier analysesjefen.

Les også:

Asia i dag: Asias vekstvinnere frem til 2018

Polsk milliardær ville etablere selskap på Bouvetøya  

Reagerer på at norske 60-åringer trenger ekstra ferie: Utgått på dato dnPlus  (DN+)

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning

Gjør drømmeseilas for norske oljepenger  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.