Ansatte i Den europeiske sentralbanken har lagt frem modeller for kjøp av inntil 500 milliarder euro av investment-grade-verdipapirer.

Det opplyser en ikke-navngitt ESB-tjenesteperson som har deltatt i et møte i ESB-rådet, melder Bloomberg News fredag.

I praksis betyr dette såkalte kvantitative lettelser, der ECB trykker penger for å kjøpe statsobligasjoner. Denne kapitalinnsprøytningen i euroøkonomien skal skape økt aktivitet, vekst og arbeidsplasser.

Inflasjonen i eurosonen var i desember på minus 0,2 prosent på årsbasis, viser nye tall fra Eurostat. Det betyr at konsumprisindeksen, altså prisene på varer og tjenester, falt, og at økonomien i eurosonen er i deflasjon. Det er særlig lavere energipriser som følge av olje­priskollapsen som trekker ned.

Dette er første gang med deflasjon i eurosonen siden finans­krisen herjet som verst i 2009.

Ulike muligheter for gjennomføring av kvantitative lettelser (QE) ble lagt frem på ESB-møtet 7. januar, inklusive kjøp kun AAA-papirer og kjøp av obligasjoner med minst kredittvurdering på BBB-, ifølge kilden.

Fredag er det kommet meldinger om at den britiske, franske, svenske og tyske industriproduksjonen var lavere enn forventet sist måned.

I Norge viser ferske tall en helt flat prisutvikling:

Flat prisutvikling i Norge  

Les også:

Deflasjon i eurosonen  

- Misvisende å kalle dette deflasjon

- Utgjør en dødelig risiko for Europa

Alt klart for pengetrykking dnPlus

Spår renten under én prosent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.