Prisene i eurosonen falt i fjorårets siste måned, viser estimater fra Eurostat, statistikkontoret for EU.

Konsumprisindeksen (KPI)  var ned 0,2 prosent på årsbasis i desember, viser de foreløpige tallene. I november var veksten på 0,3 prosent.

På forhånd var det ventet en nedgang på 0,1 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Eurostat publiserer estimater for KPI og offentliggjør disse ved slutten av hver referansemåned, vanligvis to til tre uker før de endelige resultatene.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer prisutviklingen på energi, var opp 0,8 prosent på årsbasis, ifølge estimatene fra Eurostat. Det var ventet en oppgang på 0,7 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Med en svært lav oljepris har en allerede lav inflasjon dermed endt i deflasjon, fallende priser, for de 19 eurolandene for første gang siden oktober 2009.

- Inflasjonen vil trolig falle ytterligere i januar og være ekstremt lav gjennom hele året. Vi forventer at ECB vil annonsere et bredt basert oppkjøpsprogram for verdipapirer som inkluderer statsobligasjoner, sier Evelyn Hermann i BNP Paribas til Bloomberg News.

Les også: Deflasjonsspøkelset dnPlus (DN+)

Venter støttekjøp

Faren for et vedvarende prisfall i en fryktet deflasjon kan ikke helt utelukkes, har sentralbanksjef Mario Draghi i ECB sagt, og presset øker på banken om å handle. Flere eksperter venter radikale grep på bankens møte 22. januar.

Prisveksten i eurolandene har lenge vært under Den europeiske sentralbankens mål om en inflasjon på i underkant av 2 prosent. I november var den på 0,3 prosent. Det er de lave energiprisene som til slutt har presset inflasjonen ned i minus etter et langvarig oppholder under 1 prosent.

Det kan ligge an til storstilte kjøp av eurolands statsobligasjoner som et instrument for å holde den økonomiske aktiviteten oppe. Det vil i praksis si å pumpe penger inn i økonomien.

Vil holde igjen

Eventuelle støttekjøp av statsobligasjoner vil skje tross stor tysk skepsis og diskusjon om hvor langt sentralbankens mandat egentlig går.

Sentralbanksjef Jens Weidmann i Bundesbank ønsker å holde igjen for å la tidligere tiltak få sin virkning. Renta er satt rekordlavt, og ESB har gjort store og billige lån tilgjengelig for bankene i eurosonen.

Men etter år med krise sliter fortsatt valutasamarbeidet med å få fart på den økonomiske aktiviteten og få ned en ledighet som lå på 11,5 prosent i november.

Og euroens trøbbel merkes fortsatt på stemningen på verdensmarkedet. Bekymring for det forestående nyvalget i kriselandet Hellas ga sammen med den fallende oljeprisen en turbulent start på børsåret i både Europa og resten av verden. (©NTB)

Les også:

- Ned, ned, ned for olje, euro, børs og rente  

- Prisraset er langt fra over

Nordsjøolje på vei under 50 dollar  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.