Den europeiske sentralbanken (ESB) annonserte i dag at den utvider sitt oppkjøpsprogram, de såkalte kvantitative lettelsene. Sentralbanken har på sine hjemmesider en offentlig liste over institusjoner og banker den kan kjøpe verdipapirer av. Listen er idag blitt utvidet til å gjelde obligasjoner utstedt av en rekke private institusjoner og selskaper. Selskapene er imidlertid helt eller delvis statlig eid.

Dermed blir sentralbanksjef Mario Draghis mye omtalte oppkjøpsprogram mer eksponert for private verdipairer. Blant de nye på listen er det italienske energiselskapet Terna og franske SNCF Réseau.

Sentralbanken har foreløpig ikke gitt noen offisiell uttalelse om årsaken til utvidelsen.

- ESB øker sitt utvalg potensielle eiendeler for å vise at sentralbanken har holdt kruttet tørt for den greske krisen. Den klargjør seg til å gripe inn nærmere på realøkonomien, sier Alberto Galli, forskningssjef for makroøkonomi i Royal Bank of Scotland, til Bloomberg News.

Saken oppdateres.

Les også på DN.no:

Riksbanken kutter renten

Hvis 56 av disse medlemslandene sier «ja» og Kina sier «nei» - da blir det «NEI»

Oljeprisene svakt opp etter betydelig fall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.