Torsdag kom beskjeden om at Den europeiske sentralbanken (ECB) skal iverksette oppkjøp av statsgjeld for 60 milliarder euro i måneden, som et tiltak for å stimulere økonomien.

Les saken her: ECB skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden

- I det store og det hele var det forventet at de skulle komme ut med kvantitative lettelser i dag, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

Øke eller forlenge

ECB-sjef Mario Draghi kunngjorde på pressekonferansen torsdag at de månedlige oppkjøpene av statsgjeld skal vare frem til september 2016.

- Det som tolkes litt dueaktig er at de har satt en avslutning på QE-programmet i slutten av september 2016. Man sier jo samtidig at man vil fortsette til inflasjonsmålet er oppnådd. I praksis innebærer det at programmet er open-ended, sier Blomgren.

Ifølge henne er det en mulighet for at ECB vil øke obligasjonskjøpene og/eller forlenge dem dersom man ikke ser at inflasjonsutsiktene vil stige.

For det største målet med de kvantitative lettelsene skal, ifølge Blomgren, være å få opp inflasjonen i eurosonen.

- Man håper at det vil få opp inflasjonsforventningene. ECB er bekymret for den lave inflasjonen og at inflasjonsforventninger fortsetter å falle. Programmet er rettet mot at man vil forsvare inflasjonsmålet, og se en vending i inflasjonsforventningene, forklarer Blomgren.

Svakere euro

Samtidig er det et mål å svekke den europeiske valutaen. Under pressekonferansen, da beskjeden kom, kunne man umiddelbart se at euroen svekket seg mot dollaren, men også mot den norske kronen.

En bred svekkelse av euroen håper ECB at vil stimulere veksten i eksportnærnigen.

- Jeg tror at euroen vil fortsette å svekke seg mot dollaren i løpet av året, og at vi vil se en fortsatt gradvis svekkelse av euroen, sier Blomgren.

Ved å trykke penger for å gjøre oppkjøp av statsgjeld, setter ECB mer penger i omløp, og dette vil automatisk svekke valutaen.

- Pengepolitikk har en veldig stor påvirkning på valutaene, i hvert fall sånn som markedet er nå. Med ECB som fortsatt ser nedsiderisiko i sine prognoser og øker pengetrykkingen, så vil det gradvis svekke euroen, sier Blomgren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Dette er siste forsøk

ECB skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden

120 mister jobben i subsea-bedrift på Sotra