HTC Titan er den første telefonen vi tester som er basert på den norske versjonen av Windows Phone 7.5 (også kalt Mango). Mange har vært spente på hva Microsoft kan stille opp med i kampen mot Android og Iphone etter at deres forrige operativsystem for smarttelefoner ramlet fullstendig av kartet.

Brukeropplevelsen
Windows Phone er her veldig ulikt Android og Iphones Ios-system i bruk. Selvsagt er det mange elementer som er like, men selve betjeningen har en del særtrekk. Microsoft bruker noe de kaller paneler i stedet for snarveier og moduler (widgets). Et panel kan være både dynamisk og vise oppdatert innhold og det kan være en statisk snarvei. Kontaktlisten finner man under People-panelet. På hjem-skjermen vises dette panelet som en mosaikk av profilbilder som skifter hele tiden. Ganske stilig uten å være for påtrengende. De fleste panelene består dog bare av et ikon og en teller som viser om det er kommer ny e-post, nye meldinger eller ubesvarte anrop.

Alle menyer og innebygde apps er lynraske på denne telefonen. Dette skyldes en kombinasjon av rask maskinvare og et effektivt system. Jeg liker virkelig den minimalistiske, men kjappe fremtoningen programmene har. Å lese e-post gir en virkelig god brukeropplevelse i Mango. Det samme gjelder surfing på nettet, så lenge sidene ikke krever Flash.

Windows Phone 7.5 lar deg koble ulike kontotyper sammen om man har de samme kontaktene flere steder. Det er jo ikke uvanlig at man har samme kontakt både i kontaktregisteret, på Facebook, på LinkedIn og kanskje også Twitter. Windows Phone lar deg koble alle disse til ett kontaktkort og på dette kontaktkortet får man også alle oppdateringer. Inne i People-panelet får man også de siste oppdateringene fra sosiale nettverk. Microsofts måte å presentere dette på er uvant, men etter en stund blir brukeropplevelsen god.

En svakhet med vår testtelefon var at den ganske ofte ikke klarte å sette opp samtaler på første forsøk. Det er vanskelig å si om dette er individuelt eller et problem for modellen generelt.

Jeg savner også en komplett multitasking i Windows Phone. Det er enkelt å skifte mellom de sist brukte programmene, men det ser for meg ut som de færreste har evne til å kjøre oppgaver i bakgrunnen. Antakelig skyldes dette en streng batteribrukspolitikk fra Microsofts side. Det var også flere tjenester jeg savnet å kunne kopiere data mellom.

 

Mangler apps
Den største begrensningen til Windows Phone er tilgangen på apps. I Windows Marketplace finnes det titusenvis av apps, men få av disse er aktuelle for norske brukere. Ikke alle er åpnet for salg og nedlasting i Norge heller. Når jeg søkte etter de mest populære appene for norske brukere på Android og Iphone fant jeg ganske få av dem i Windows Marketplace. Spotify og Wimp er gode eksempler på dette. Trafikanten er en annen viktig app for de som bor i Stor-Oslo som ikke finnes for Windows Phone ennå. Man kan få en app som bruker databasen til Yr.no for værmelding, men denne koster penger. Jeg tror Microsoft må jobbe hardt for å overbevise kundene om at de bør betale for tjenester de er vant med å få gratis hos andre.

Microsoft har en typisk «høna og egget»-situasjon å håndtere her. For å selge telefoner må de ha gode apps, og for å få utviklerne til å lage gode apps må det være en viss utbredelse av telefoner og en kritisk masse av brukere. Den samme problematikken hadde Android i 2009 og nå er de jevnstore med Apple. Det viser at det er mulig å hente inn forsprang, men samtidig har Nokia og Blackberry vist oss at det er mulig å mislykkes også.

 

Titan-kjempe
Selve telefonen er selvsagt også en viktig del av pakken, og HTC Titan er ikke den verste telefonen å introdusere Windows Phone på i Norge. Skjermen er på hele 4,7 tommer og det tynne kabinettet er fullspekket med toppkomponenter. Det er ingenting å utsette på maskinvaren i denne telefonen, den har til og med ganske bra batteritid, noe som er en utfordring på telefoner med så stor skjerm.

Multimedia
Kameraet på HTC Titan er veldig bra, både på foto og video. I tillegg er det en HTC-funksjon for å forbedre bildene i etterkant installert. Strømming og avspilling av video fungerer også bra, og der er den store skjermen bra å ha.

Lydkvaliteten i samtaler er dessverre ikke så bra, men sender man lyd ut gjennom lydpluggen til et hodesett eller stereoanlegg er kvaliteten bra.

Konklusjon
Selve telefonen HTC Titan fortjener en toppnotering, men som helhetlig produkt må det trekkes for manglende støtte for teknologier og «norske» apps. Så snart app-utvalget bedrer seg vil nok Windows Phone puste Android og ikke minst Apple i nakken.







Se også disse testene:

Du finner alle våre tester i vår testseksjon.