Ved første øyekast ser Motorola Atrix ut som en temmelig ordinær, kanskje litt kjedelig, telefon. Og med noen unntak er den også det. Men det er et par ting med den som er virkelig verdt å merke seg før man går videre.

Rå ytelse
Selv om Motorola Atrix ikke er spekket med de aller kjappeste komponentene er Atrix den aller raskeste Android-telefonen vi har testet hittil. Den tar førsteplassen veldig knepent fra LG Optimus 3D i våre måleprogrammer. Dette har selvsagt sin effekt på bruken av telefonen. Alt starter kjapt og det er lite ventetid. Aller best merkes det når man spiller spill eller ser video med høy kvalitet.

Også hos Motorola har de tydeligvis tenkt den tanken mange snakker om for tiden: Smarttelefonene er blitt like kraftige som pc-ene var for en tid tilbake. Og derfor har Motorola sett på hva de kan gjøre for å kombinere det beste fra pc-verden, med det beste fra mobilverden. Pc-en har stor skjerm og tastatur, mens en smarttelefon er mobil og hendig.

Lapdock
Motorola Lapdock er resultatet av ingeniørenes tekning. Det er rett og slett en 11,6 tommer stor skjerm og et tastatur. Et batteri har de også klemt inn. Når man setter Atrix inn i dokken på Lapdock kommer skjermen til live og vips har man en slags pc.

Lapdock fungerer på to måter. Den har en egen innebygd Firefox nettleser og den har skjermbildet til telefonen. Nettleseren er den samme som man installerer på en pc, og det gir ekstra kraft til surfingen og man kan installere noen av de utallige Firefox-utvidelsene som finnes.

Den andre modusen er at man kan få opp telefonens skjermbilde på den store skjermen og bruke telefonens apps og tjenester. For eksempel er det vesentlig raskere å skrive e-post på Lapdock enn rett på telefonen. Det er også en bedre måte å se filmer man har lagret på telefonen.

Lapdock er tynn og lett og siden den har et 11-tommers format tar den ikke veldig mye ekstra plass i vesken.

Det skal sies at Lapdock slett ikke gir noen pc-følelse, med mindre man sammenligner med en gammel og treg pc. Oppløsningen når man bruker Firefox er bra, men når man bruker telefonterminalen i full skjerm er ikke alt like skarpt. Det er uansett et veldig interessant ekstrautstyr det ikke skulle forundre meg om vi ser mer til etter hvert som telefonene blir enda kraftigere. For mange vil dette være en god løsning for en pc-fri hverdag hvor man kan ha alt innhold på ett sted.

 

Design
Rent estetisk er Motorola Atrix et gjesp. Den fire tommer store skjermen dominerer naturlig nok fronten, og Motorola har valgt optiske knapper til de faste funksjonene. Telefonen er litt tung, men føles til gjengjeld kompakt og solid.

En ulempe med bakdekselet er at det også omfatter sidebeskyttelsen på telefonen. Det gjør det litt klumpete å ta av og på, men i tillegg gjør det at det lettere oppstår et gap mellom fronten på telefonen og sidene. Her kan fukt og støv og skitt lettere komme seg inn til elektronikken enn på mange andre designtyper.

 

Multimedia
Kvaliteten på bildene fra kameraet holder mål, men er ikke de aller skarpeste. Også fargemetningen er sånn midt på treet. På video derimot er Atrix litt over gjennomsnittet i skarphet.

I samtaler er lydkvaliteten helt grei, men ikke noe å juble for. Lyden som komme ut dersom du kobler til hodetelefoner eller et stereoanlegg er derimot over snittet bra.

Spesielt om man har en Lapdock er dette en bra telefon for å se film på, men også uten Lapdock kan Atrix vise film i høy kvalitet uten hakking. Den selges med en hdmi-dokk i pakken som gjør at man kan ha en fast kobling til tv-en i stua om man ønsker.

Konklusjon
I seg selv er Motorola Atrix en litt kjedelig, men kraftig smarttelefon. Men nettopp denne kraften gjør at man kan «forstørre» den til en liten pc. Prisen er også god, så dette er absolutt en telefon man bør vurdere om man ikke er veldig kresen på designen.



Se også disse testene: