Mahmoud Bakeer beskriver fortvilet natten da familiehuset ble oversvømmet i grensebyen Rafah. Han selv, kona og de fem barna flyktet i sikkerhet fra vannet, men et nettverk av palestinske tunneler under Rafah er nå ødelagt.

Egyptiske myndigheter oversvømmer tunnelene med saltvann fra Middelhavet for å stenge det de sier er en smuglerrute for våpen fra Gaza til opprørere i den egyptiske Sinai-ørkenene.

Den en gang svært lukrative smuglerruten som sørget for at palestinere i den isolerte enklaven fikk tilgang på egyptiske varer, mens militante palestinere fikk nye våpenforsyninger, står nå under vann.

– Elsker Egypt

For 61 år gamle Bakeer er det ekstra sårt at nettopp Egypt, som i sin tid utgjorde den eneste porten til verden for 1,8 millioner palestinere på Gazastripen, står bak oversvømmelsen av det uferdige familiehuset.

– Vi respekterer naboene våre, vi elsker Egypt, men våre naboer gjør livet vårt vanskeligere, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Vannet pipler rundt ham i huset som er tilgriset av slam, og sprekkene i gulvet vokser mens saltvannet fra tunnelene stiger til overflaten. Sjøvannet fra Egypt forurenser også drikkevannet og truer med å ødelegge dyrket jord og spre sykdommer, ifølge palestinske tjenestemenn.

Våpensmugling

Det var i september at det egyptiske regimet, som stengte grensen til Gaza etter kuppet i 2013, bestemte seg for å rasere tunnelene en gang for alle. Ifølge myndighetene i Kairo smugles nå våpen i motsatt retning, til de ytterliggående islamistene som gjør opprør i Nord-Sinai.

Saltvann er blitt pumpet i stor skala inn i den underjordiske labyrinten i flere omganger. De palestinske tunnelbyggerne sier egypterne har gjort mer skade på tunnelene enn to tiår med israelsk bombing. Færre enn 20 tunneler for handelsvarer gjenstår, ifølge dem. Ingen vil si hvor mange våpentunneler som fortsatt er intakt.

Miljøsøl

Vannet har strukket seg til gater og bolighus hundre meter fra grensegjerdet i Rafah, og digre søledammer og gjørme er overalt. Sjøvannet forurenser drikkevann og forårsaker miljøsøl i grenseområdet, ifølge innbyggere og lokale myndigheter.

– Én kubikkmeter sjøvann forurenser 40 kubikkmeter grunnvann, sier Tamer al-Sleibi, vanndirektør i den palestinske miljøkvalitetsetaten på Gazastripen.

Han er bekymret for de langsiktige miljøskadene av oversvømmelsene. Også palestinske boliger, som allerede står på skjør grunn over tunnelene, er truet.

Sist fredag pumpet egyptiske soldater inn sjøvann fra morgen til kveld, ifølge Rafahs ordfører Subhy Rudwan.

– Dersom dette fortsetter, kommer livet til folk i grenseområdet til å være i fare, og de kan bli tvunget til å gi opp husene sine. Vi har bedt Egypt om å stanse flommen, sier Rudwan.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Brende om Israel og Palestina: Mer alvorlig enn på lenge