Mens kvadratmeterprisen for hytter ved sjøen og i innlandet har hatt en svakt negativ prisutvikling det siste året, fortsetter hytteprisene i fjellet å stige, ifølge ferske tall fra Prognosesenteret.

– Det hjelper å ha hytta høyt over havet, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Norske fjellhytter har hatt en jevn prisvekst på rundt fem prosent de siste tre årene, ifølge Eiendom Norges årlige fjellhyttestatistikk. Men ifølge Prognosesenteret har fjellhytteprisene steget rundt ti prosent årlig de siste årene, når man måler gjennomsnittlige kvadratmeterpriser. Også så langt i 2019 ligger fjellhytteprisene ti prosent over gjennomsnittsprisen for i fjor, ifølge analyseforetaket.

I Prognosesenterets definisjon ligger fjellhytter minst 700 høydemeter over havet, mens Eiendom Norges statistikk inkluderer hytter som har færre høydemeter å skilte med.

Eiendom Norges tall baseres på priser oppnådd for brukte fritidsboliger annonsert på Finn.no, mens Prognosesenterets tall er basert på tinglysninger for brukthytter i eiendomsregisteret.

– Tallene viser at du ikke taper på å eie hytte. De færreste kjøper hytte for å tjene penger, men de som kjøper hytte på en snøsikker destinasjon i høyden, får med seg en hyggelig prisutvikling, sier Øye.

Venter solid utvikling

Øye måler også kjøpsinteressen i markedet, og mener det er et målbart tilbudsunderskudd i fjellhyttemarkedet.

– Det bidrar til at prisene presses noe mer opp enn det som har vært tilfelle i boligmarkedet de siste årene, sier Øye.

Øye venter en solid prisutvikling også neste år.

– Det er ingen faktorer som peker den andre veien. Renten biter så langt ikke i dette markedet, sier Øye.

Det er ingen faktorer som peker den andre veien. Renten biter så langt ikke i dette markedet
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret

– Sterkere prisvekst

Eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål har siden 2005 solgt flere tusen fritidseiendommer i Trysil. Han deler Øyes syn på prisutviklingen:

– Ut fra det jeg har sett i Trysil, tenker jeg at prisveksten har vært sterkere enn det som har kommet frem tidligere, sier Birkrem.

Han tror forskjellen i målt prisutvikling skyldes at hytter som ligger litt lavere ikke har hatt den store økningen.

– Fritidseiendommer som ligger over 700 meter er mest populært, sier Birkrem, som mener eiendommene i høyden i Trysil kan ha hatt en prisstigning på opp mot ti prosent det siste året.

I mars 2017 ble denne 70 kvadratmeter store hytta i Fageråsen i Trysil solgt for 4,6 millioner kroner. I november i år ble den solgt på nytt for seks millioner kroner. Det har ikke vært oppgraderinger mellom de to salgene, ifølge megleren.
I mars 2017 ble denne 70 kvadratmeter store hytta i Fageråsen i Trysil solgt for 4,6 millioner kroner. I november i år ble den solgt på nytt for seks millioner kroner. Det har ikke vært oppgraderinger mellom de to salgene, ifølge megleren. (Foto: Inviso/Johan Andersson)

Megleren mener snakk om klimaendringer gjør at folk i større grad er bevisste på å kjøpe fritidseiendommer som ligger høyt.

– Noen har sagt at du må over 700–800 meter for å være sikker på at det er snø. Jeg har ikke sett at det er mindre snø i fjellet enn i fjor, men mindre snø i lavlandet de siste årene, gjør nok at folk føler at det er sikrere å kjøpe høyere opp, sier Birkrem.

Birkrem mener prisgrensen for hvermannsen de siste årene har flyttet seg fra to millioner kroner til 3,5 millioner kroner. Han har ved flere tilfeller solgt den samme leiligheten to ganger de siste årene, og mener dette viser prisveksten som har vært.

– Vi solgte nylig en leilighet for tre millioner kroner. For fem år siden ble det gitt 1,6 millioner kroner for den samme leiligheten, sier Birkrem.

Han opplever at etterspørselen er stor og utbudet litt begrenset, derfor har han liten tro på at prisene skal ned.

– Men prisene har steget mye de siste årene, og en årlig prisøkning på opp mot ti prosent er nesten usunt. Derfor tror og håper jeg prisene her stiger fem–seks prosent neste år, sier Birkrem.

Den 78 kvadratmeter store Trysilfjellet-leiligheten over to etasjer ble solgt for 2,89 millioner kroner i januar 2018. I oktober i år ble samme leilighet solgt for 3,35 millioner kroner. Heller ikke her kan oppussing bidra til å forklare prisveksten, ifølge megleren.
Den 78 kvadratmeter store Trysilfjellet-leiligheten over to etasjer ble solgt for 2,89 millioner kroner i januar 2018. I oktober i år ble samme leilighet solgt for 3,35 millioner kroner. Heller ikke her kan oppussing bidra til å forklare prisveksten, ifølge megleren. (Foto: Inviso/Johan Andersson)

Peker på dyrere tomter

Eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer har i en årrekke solgt fritidseiendommer på Hafjell og Kvitfjell.

– Vårt inntrykk er at prisene har økt en del, sier Svartor, som anslår at prisene har steget opp mot fem prosent i 2019 i hans område.

I november solgte han en 150 kvadratmeter stor hytte i Hafjell for 8,3 millioner kroner. I begynnelsen av 2018 ble samme hytte omsatt for 7,5 millioner kroner, og ifølge Svartor har det ikke blitt lagt ned store summer på oppgraderinger i mellomtiden.

Svartor mener stadig dyrere tomter driver prisveksten i hans region.

– For halvannet år siden måtte du kanskje ut med 2,5 millioner kroner for en råtomt. Nå ligger prisen rundt 3,5 millioner kroner. Det har vært knapphet på gode tomter i Hafjell, utbyggerne har vært flinke til å legge ut nye områder i porsjoner og lar tilbud og etterspørsel jobbe for seg, sier Svartor, som har merket en knapphet på objekter de siste tre-fire årene.

Også Svartor ser at prisgrensen for folkehytta har flyttet seg de siste par årene.

– Før gikk grensen rundt 3,5–fire millioner kroner. Nå mener jeg den ligger på seks millioner kroner, sier Svartor.

Ettersom arbeidsmarkedet er bra, rentene fortsatt lave og boligprisene stiger, venter Svartor en prisøkning på rundt fem prosent i 2020.

Litt tregere salg

Segmentsjef for hytter Tone Cecilie Krange i DNB Eiendom mener bildet i de store fjellfylkene ser ganske likt ut som i 2018.

– Det selges litt flere brukte hytter i år enn i fjor, samtidig ser det ut som det i gjennomsnitt tar litt lengre tid å selge hytter i år, sier Krange.

Hun sier markedet preges av at ingen har hast med å kjøpe og selge.

– Hvis kjøperne ikke finner noe de er 100 prosent fornøyd med, venter de litt lengre enn vanlig nå, sier Krange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.