– Denne uken har vi solgt to boliger hver dag.

Njål Østerhus er i storform. To års nedtur er snart over for han og broren Cato Østerhus som eier oljefylkets største boligutbygger Øster Hus Gruppen.

– I 2014 omsatte vi for 1,5 milliarder kroner. Foreløpige tall viser at vi i fjor omsatte for rundt én milliard kroner. Men i år regner vi med å omsette for rundt 1,2 milliarder kroner, sier Østerhus.

– Dermed er krisen over?

– Ja. nå er det full fart igjen, sier Østerhus.

Tross et omsetningsfall på en halv milliard kroner, tjener de to brødrene fortsatt gode penger.

– Det ligger an til et resultat før skatt på mellom 95 og 100 millioner kroner. Det er vi utrolig godt fornøyd med etter den nedgangen vi har vært gjennom. Tatt i betraktning markedsutviklingen er vi faktisk mer fornøyd med resultatet i fjor enn det vi var da vi tjente 230 millioner kroner i 2011, sier han.

Det er to hovedvirksomheter i Øster Hus Gruppen: Salg av boliger og salg av hytter. Nær 900 millioner kroner av omsetningen er knyttet til omsetning av boliger i Sør-Rogaland.

Markedet snur

Mens prisene i boligmarkedet i Oslo har steget til himmels, har prisene i Stavanger-området falt de siste to årene. I fjor falt prisene med 2,6 prosent mot en økning på 23,3 prosent i Oslo viser statistikk fra Eiendom Norge, bransjeforeningen for eiendomsmeglerforetak. For hele landet steg prisene med 12,8 prosent i fjor viser statistikken.

– Det er en helt annen vinter i år enn i fjor. I januar i fjor hadde vi en nedgang i antall omsatte boliger på 40 prosent målt mot januar 2015. Nå tror jeg fort vi kan ende på 30 prosent oppgang i antall boliger sammenlignet med januar i fjor. Vi ser også at pilene peker rett vei for prisene. 35 prosent av eneboligene går over prisantydning og det går raskere å selge bolig. Jeg blir ikke overrasket om prisstatistikken viser en forsiktig økning her i distrikter, sier Rune Bertelsen, regionsjef Eiendomsmegler 1 i Stavanger.

Hamstrer tomter

 Njål Østerhus tror definitivt at markedet skal oppover. Derfor hamstrer han tomteareal.

– Bare i januar har vi kjøpt tomter for 100 millioner kroner. I fjor skrev vi kontrakter på gravearbeid på nærmere 200 millioner. Bare i november i fjor inngikk vi gravekontrakter for 100 millioner kroner på fem forskjellige nye tomteområder hvor ikke en eneste bolig er solgt.

– Vi setter i gang og bygger. Internt har vi en ramme på 350 millioner kroner vi kan bruke på oppføring av boliger som ikke er solgt.

– Det høres risikofylt ut?

– Ja, det er det sikkert. Men når oppturen kommer er vi klar til å selge boliger som nesten er ferdige, mens våre konkurrenter må starte med opparbeidelsen av tomtene.

Drømmer om to milliarder

– I 2021 bør vi omsette for to milliarder kroner, sier han.

I fjor verserte det rykter i eiendomsbransjen i Rogaland om et salg av Øster Hus Gruppen. Det er ikke aktuelt, ifølge Østerhus.

– Hadde vi vært eid av eksterne i denne perioden, hadde vi aldri fått lov til å kjøre så hardt som vi har gjort. I 2021 er vi fem år eldre. Vi får se da, sier Østerhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du savnet skiføre i hovedstaden i vinter? Da er dette kanskje noe for deg.
Mens Oslos langrennsløpere fortviler over en elendig skisesong har randonee-utøverne i Wyller kost seg på ski siden november.
01:55
Publisert: