Torsdag la Forbrukerrådet frem en fersk undersøkelse som viser at nær halvparten av boligkjøperne har opplevd problemer knyttet til kjøp av brukt bolig. Mye skyldes tidspress. Tre av fem boligkjøpere skulle gjerne hatt mer tid i forbindelse med bolighandelen.

Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mener en åpenbar løsning på problemet er at akseptfristen for bud forlenges. Idag er akseptfristen for bud klokken 12 dagen etter siste annonserte visning. Bartholdsen mener fristen er for kort.

- Bud som står til klokken 12 må få svar før 12. Det er helt fryktelig at det har blitt sånn. Det var en stor tabbe at man ikke satte fristen andre dag etter visning, mener Bartholdsen.

Vil gi forbrukene tid

Fristen er et resultat av eiendomsmeglerloven som kom i 2008. Den gang lobbet eiendomsmeglerne for å få kortet inn tidsfristen fra et døgn til klokken 12 dagen etter visning, påpeker fagdirektøren.

Lengre akseptfrist ville gitt forbrukerne et døgn til på seg til å sjekke det de har behov for, mener han.

- For de er jo egentlig tvunget til å by før klokken 12, det nytter ikke å komme fem over tolv, med mindre det er en bolig ingen andre vil ha, sier Bartholdsen.

Han mener det vil være en smal sak for politikerne å gi boligkjøperne lengre frister.

- Særlig unge boligkjøpere og særlig i områder der det er dyrest og handlene skjer raskt, sier Bartholdsen.

Tenker profitt

Bartholdsen mener det er profitthensyn som gjøre at eiendomsmeglerne foretrekker kort budfrister.

- Eiendomsmeglerforetakene tjener godt på at bolighandelen skjer veldig raskt. Eiendomsmeglerne kan da levere papirene til oppgjørsavdelingen og gå i gang med å skaffe nye oppdrag. Det øker profitten i foretakene og jeg skjønner at de vil det, men det øker risikoen og setter boligkjøperne i en fryktelig presset situasjon, mener Bartholdsen.

Forbrukerrådets undersøkelse viste at nær en tredjedel ikke hadde lest igjennom salgsdokumentene før visning, mens to tredjedeler mente de mottok viktig informasjon på boligen på eller etter visning.

Ulempe for kjøperne

Han mener boligsalgsprosessen var mer krevende for meglerne tidligere med lengre budfrister som ga usikre kjøpere anledning til å stille spørsmål.

Carl O. Geving, Eiendomsmeglerforbundet. Foto: Fredrik Bjerknes
Carl O. Geving, Eiendomsmeglerforbundet. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)

- Slik det har blitt er det en fordel for eiendomsmeglerforetakene og til ulempe for boligkjøperne, sier Bartholdsen.

Norges Eiendomsmeglerforbund er villig til å diskutere akseptfristene for bud dersom det kan gi tryggere bolighandel.

- Det er ikke i meglernes interesse at alt skal gå over stokk og stein. Men skal man ha mer tid, må man fylle den tiden med noe, ellers tror vi det kan virke mot sin hensikt, sier administrerende direktør Carl O. Geving i forbundet til DN.

Dersom kjøperne trenger mer tid for å få en grundig teknisk vurdering av boligen, synes han det kan være verdt å vurdere lengre tidsfrister.

Les også:
Nær halvparten har opplevd problemer ved boligkjøp
Frykt for bolignedtur  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.