Forbrukerrådet mener en obligatorisk boligsalgsrapport kunne gitt kjøperne mer trygghet i boligkjøpsprosessen. Få tenker over at meglerne har svært begrenset ansvar for feil og mangler ved bolighandel, mener fagdirektør Thomas Bartholdsen.

Thomas Bartholdsen, Forbrukerrådet.
Thomas Bartholdsen, Forbrukerrådet. (Foto: NTB scanpix)

- Eiendomsmeglerforetakene sender deg gjerne en regning på 70.000-100.000 kroner for en bolighandel, mens takstmennene som skal undersøke boligens tilstand, får vesentlig mindre, sier Bartholdsen.

Takstbransjen og eiendomsbransjen var enige om å gjøre disse boligsalgsrapporter obligatoriske fra nyttår. Men, rett før avtalen skulle tre i kraft, trakk eiendomsmeglerforetakene seg fra avtalen.

Eiendom Norge argumenterte blant annet med at meglerne ikke har juridisk hjemmel til å forplikte selger til å hente inn boligsalgsrapport. Forbrukerrådet jobber imidlertid for at disse rapportene skal bli obligatoriske.

- Vi vet at det er mange politikere som liker tanken på å gjøre dem obligatoriske, sier Bartholdsen.

Carl O. Geving, Eiendomsmeglerforbundet.
Carl O. Geving, Eiendomsmeglerforbundet. (Foto: Dagens Næringsliv)
Han er ikke enig at rapportene som takstbransjen har utarbeidet, nødvendigvis blir for dyre.

Det mener også Norges Eiendomsmeglerforbund som vil ha en revisjon av avhendingsloven. Forbundet ønsker at loven skal konkretisere hvilke opplysninger selger er forpliktet å gi kjøper, og hvilke plikter kjøper har.

- Danskene har hatt suksess med det og har mye mindre omfang av rettskonflikter enn oss, sier administrerende direktør Carl O. Geving i forbundet.

Han viser til at nesten en tredjedel av boligkjøperne i Forbrukerrådets undersøkelse svarer at de ikke har lest igjennom salgsdokumentene før visning.

Les også:
Mener eiendomsmeglere tjener på korte tidsfrister
Frykt for bolignedtur
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.